Odprta Kuhinja

Kako pravilno shranjujemo česen

Odpri galerijo
A+   A-
Kam pospravite česen, ki ga prinesete iz trgovine? Kako pa hranite večjo zalogo?


Običajno se ubadamo z vprašanjem, kako česen kar najhitreje olupiti ali kako se znebiti nadležnega vonja, ki ostane na naših prstih po sekljanju. Pozornost pa bi morali usmeriti tudi na pravilno shranjevanje, saj je svežina vedno tista, ki prispeva k dobrim okusom.

Obiskali smo Karolino Bremec Odar, ki je doma na kmetiji Ušin v bohinjski vasi Studor, kjer že skoraj desetletje goji česen. Če kdo, je prav ona tista, ki najbolje ve, kje ga imeti, da bo ostal čim dlje svež. Povedala nam je, kako je najbolje ravnati z zalogo, kako pa s tistim, ki ga uporabljamo sproti.

1. Za vsak česen velja, da ne mara preveč vlage, sicer začne kliti. Najbolj primerno je, da ga hranimo tudi v takšnem prostoru, kjer je temperatura tja do 8 stopinj Celzija.

2. Tisti česen, ki ga uporablja sproti, shrani kar v hladilnik. Naj vam namignemo, da ga morate uporabiti takoj, ko ga vzamete iz hladilnika.

3. Lahko ga tudi olupimo in stremo ter ga shranimo v olje, pri čemer je pomembno vedeti, da bo tak česen kvečjemu kak teden ohranil aromo, nato bo dobil močnejši vonj.

Verjetno ste že slišali, da je česnu dobro odstraniti sredinski poganjek, a marsikdo med nami ne ve, zakaj. Preberite, kako je s tem v našem prispevku TUKAJ, kjer naštevamo namige za kuhanje s to začimbno sestavino, ki bi jih odobrili tudi najboljši chefi.

Studorski česen


Česen s kmetije Ušin je vključen v lokalno blagovno znamko Bohinjsko/From Bohinj in ga imenujemo studorski česen. Na njivi imajo posajene kar tri sorte te začimbne rastline iz rodu lukovk. Takole se je, pove Odarjeva, začela ta bohinjska česnova zgodba: »Po izobrazbi sem diplomirana inženirka agronomije in hortikulture. Imam šest otrok. Pred devetimi leti, ko sem začela s česnom, primerne službe nisem dobila, zato sem izbrala kmetovanje, saj sem le tako lahko preživela več časa z družino.«

Odtlej na skoraj pol hektarja veliki njivi v Zgornji Bohinjski dolini, kot rečeno, rastejo tri sorte česna. Zgodnji jesenski je rdeče obarvan, stroki pa so simetrično razporejeni v glavici; ima intenziven okus in aromo. Druga sorta je pozni jesenski, ki je bel ter ima velike okrogle stroke. Nato pa je tu še rdeče obarvan spomladanski česen s srednje velikimi glavicami in stroki, simetrično razporejenimi v glavici. Tudi ta ima intenziven okus in aromo ter tvori, podobno kot zgodnji jesenski česen, cvetna stebla. »Jeseni ga ročno posejemo, ko je čas za pobiranje, ga ročno poberemo,« pojasni sogovornica. Ko studorski česen poberejo z njiv, ga na bohinjski kmetiji Ušin spletejo v kite in obesijo na tramove v skednju.

Nekaj kuharskih nasvetov ujamemo na koncu pogovora: »Obožujem ga na pici, kamor ga dodamo čisto na koncu. Odlična je tudi česnova juha ali pa kaj drugačnega, denimo hamburger z bohinjsko zaseko in studorskim česnom.« Še to: da česen ohrani arome, ga prepražimo zgolj na hitro oziroma ga k jedem dodamo bolj proti koncu kuhanja.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kuhamo preprosto in hitro

Naslovna fotografija: graphixchon/Getty Images
Datum Objave: 2.2.2023 ob 08:02

Več iz te teme:

česenshranjevanje česnastudorski česen

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.