Odprta Kuhinja

Kako preverite, da ne kupujete ponaredkov parmezana?

Odpri galerijo
A+   A-
Tudi vi naribate parmezan na skoraj vsak krožnik?Skoraj težko si zamislimo slano jed, ki je parmezan ne bi še dodatno izboljšal. Testenine, rižote, na Krasu ga dodajo celo v govejo juho! Ta dragoceni sir v Italiji imenujejo tudi za kralja sirov in je eden najbolj prodajanih na svetu. A ni vsak pravi.

Parmezan ima različne oznake, med drugim poznamo parmigiano reggiano in grana padano, ki smo se ju naučili razlikovati v tem članku. Na policah pa lahko še vedno najdemo »parmezane« z drugačnimi oznakami, ki v resnici nimajo kaj dosti skupnega s pravim parmezanom.

Parmezan, šampanjec in pršut


V Evropi, od koder parmezan tudi izvira, je bila leta 2008 sprejeta regulativa, ki nadzoruje in ščiti proizvodnjo parmezana. Tako kot šampanjec ali pršut, lahko beseda parmezan označuje le določeno vrsto sira, proizvedeno in označeno na točno določen način.

Pravi parmezan je proizveden le v določeni regiji na svetu, italijanske province, kjer ga proizvajajo pa so Parma, Reggio Emilia, Modena, Mantova in Bolonija. Označen mora biti z oznako PDO, kar pomeni »protected designation of origin« oziroma zaščita izvora produkta.

Zaradi strogih predpisov in velikega globalnega povpraševanja po parmezanu pa so se na trgovskih policah pojavile nove vrste parmezana. V resnici ne gre za parmezan, prodaja pa se pod oznakami pamesello, reggianito in podobno. Izpeljanke niso proizvedene tako, kot bi moral biti proizveden in zorjen pravi parmezan, kakopak. Poleg druge regije pa je razliko mogoče zaznati tudi v stopnji kakovosti. V sir namreč mešajo celo celulozo!

Za dobiček je marsikatero podjetje pripravljeno pretentati svoje kupce. Kontrole kakovosti so namreč na policah svetovnih trgovin našle embalaže, na katerih je bilo zapisano, da gre za stoodstotni ribani parmezan, analize pa so ugotovile, da v njih ni bilo niti odstotka pravega parmezana. Sledeči podatek pa vas bo verjetno popolnoma šokiral. Proizvodnja ponarejenega parmezana na svetu je letno vredna kar dve milijardi dolarjev – kar petnajstkrat več kot proizvodnja pravega parmezana.

Kako torej prepoznati pravi sir in preveriti, kakšnega kupujete sami?


Najprej svetujemo, da v trgovini ne kupujete že naribanega parmezana. Predhodno riban sir bo že tako hitro izgubil aromo in teksturo, hkrati pa je vanj tudi preprosteje zmešati druge nadomestke, kot je na primer celuloza. Pravega parmezana tudi ni mogoče izvoziti drugače kot pa v celih kolesih.

Pomembno je tudi, da na embalažah poiščete zgoraj omenjeno kratico DOP. Ta vam zagotavlja, da v rokah držite pravo stvar. Najbolje pa je, da preverite, ali je v sirovi skorji odtisnjen pečat. Pravi sir s certifikatom ima namreč na svoji skorji s pikicami odtisnjen logo in proizvodno številko. Na embalaži pa preverite tudi sestavine in serijsko številko.

Vir: Foodbeast

Fotografija: Getty Images
Preberite še: Parmezan: Kako se razlikujeta parmigiano reggiano in grana padano?
Datum Objave: 29.6.2019 ob 16:06

Več iz te teme:

parmezanponaredkipravi parmezan

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.