Odprta Kuhinja

Kako pripraviti brstični ohrovt, da boste v njem zares uživali

Odpri galerijo
A+   A-
Ohrovt je poln zdravja!Brstični ohrovt je tiste vrste zelenjava, ki prebivalstvo tega sveta deli na dve skupini. Tiste, ki ga obožujejo, in tiste, ki že ob misli nanj zavihajo nos. A ker sodi brstični ohrovt med zimsko zelenjavo, sezona še traja, pravijo pa tudi, da je najslajši po zmrzali, smo se odločili, da vas malce spomnimo na to nadvse zdravo živilo.

Če vas še kar nismo prepričali, da ga uvrstite v svoj jedilnik, naj še navedemo, da boste s 100 grami v telo vnesli 3,48 gramov beljakovin, 102 odstotka potrebnega dnevnega odmerka vitamina C in kar 169 odstotkov vitamina K, če iz široke palete vitaminov izpostavimo le nekaj koristnih lastnosti brstičnega ohrovta. Idealno za preventivo in kurativo v sezoni prehladov, torej!

Če ga imate v shrambi, odlično, sicer pa ga ne bo težko kupiti v kateri koli trgovini na oddelku s sadjem in zelenjavo. Zalogo si lahko naredite tudi v zamrzovalniku, zda pa ga moramo le še spremeniti v okusno jed.

Da ga v teh dneh ne bodo jedli le tisti, ki so mu že v osnovi naklonjeni, spodaj preberite nekaj namigov, kako ga pripraviti tako, da bo všeč tudi največjim zelenjavnim skeptikom.

Začne se v trgovini


Najbolj sveži so tisti, ki so živo zelene barve. Manjši bodo slajši in manj intenzivnega okusa, večji pa bolj grenki: njihov okus bo bolj spominjal na zelje. V hladilniku bodo ostali sveži celo dober teden, kasneje pa bodo začeli oddajati malce neprijeten vonj.

Nikar ga ne kuhajte


Če vi ali vaši gostje ne sodite ravno med oboževalce ohrovta, ga nikar ne kuhajte. Iz vašega lonca se bo namreč pričel viti neprijeten vonj, ki bo zasmradil celotno stanovanje, vas pa bo minila želja po vnosu vitaminov, ki smo jih omenili zgoraj.

Poizkusite surovega


Če vam predlagamo zelje v solati, gotovo ne boste čudno gledali. Brstični ohrovt pravzaprav sodi med njegove sorodnike, tako da lahko tudi njega uživate brez toplotne obdelave. A preden ga postrežete, vseeno predlagamo, da ga stresete v posodo, vanjo zlijete nekaj kapljic oljčnega olja ter vse skupaj nežno premešate z rokami. Olje bo namreč omehčalo lističe in zimska solata bo tako veliko bolj okusna.

… pečenega


Peka je poleg solate verjetno najbolj hvaležen in preprost način priprave brstičnega ohrovta. Glavice prerežite na polovico in jih prelite z oljem razporedite po pekaču. Popoprajte in posolite ter pecite 15 minut pri temperaturi 200 stopinj Celzija. Njihova hrustljava zunanjost in mehka notranjost bosta navdušila tudi tiste bolj izbirčne, dodatno jih lahko popestrite tudi s koščki slanine ali sira.

… ali praženega


Podobno kot čebula, tudi brstični ohrovt med praženjem karamelizira, pri tem postopku pa pazite, da ponev ne bo preveč polna, saj se bodo glavice tako pričeli dušiti namesto pražiti. Med pripravo jih ne mešajte preveč, saj bodo le tako postale tudi malce hrustljave, tudi pri tem postopku pa jih lahko popestrite s koščki slanine ali podobnim dimljenim mesom.

In ker seveda ne bi bili pravi kuharski svetovalci, če na tem mestu ne bi dodali še kakšnega recepta, spodaj prilagamo nekaj idej, kako pripraviti okusne in zdrave jedi iz brstičnega ohrovta.
- Zimska solata s pečeno zelenjavo in lečo 

- Gratiniran brstični ohrovt z maslenimi drobtinami in slanino 

- Zimska ponev 

Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 9.3.2018 ob 09:03

Več iz te teme:

zdravjenasvetibrstični ohrovt

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.