Odprta Kuhinja

Kako s peki papirjem obložimo model

Odpri galerijo
A+   A-
Najbolje ga je obložiti v dveh delih, posebej dno in posebej obod; še bolj enostavno je, če model namastimo in pomokamo; učinek bo enak, biskvit se bo lepo odlepil od podlage.


Priprava klasične torte se začne z biskvitom, ki mora biti ne le dober, ampak tudi lepo oblikovan. V ta namen uporabljamo okrogle modele za torte različnih velikosti, v katerih spečemo osnovo. Biskvit običajno po dolgem prerežemo v eno ali več plasti, te potem premažemo s poljubnimi kremami in nadevi. Ker pa je narava tort takšna, da morajo biti všečne ne le brbončicam, temveč tudi in včasih celo predvsem očem, mojstri veliko pozornosti namenijo okraševanju. To pomeni, da mora biti biskvit pravilne okrogle oblike, površina pa čim bolj gladka, da jo lahko lepo premažemo s smetano ali poljubno kremo.

Pri peki biskvitov mnogi prisegajo na papir za peko, torej peki papir, katerega uporaba je zelo enostavna. Preprosto ga položimo na dno pekača in nanj razporedimo testo. Težava nastane, kadar hočemo robove zavihati po obodu, papir pa se pri tem nekoliko pomečka. Zlasti je to očitno, če ga tlačimo v okrogli model za torte: pri tem papir pusti odtise na robovih pečenega biskvita, kar je zlasti pri tortah seveda moteče.

Če so robovi pomečkani, pustijo odtise na pečenem testu. (Foto: Alexeyborodin/Getty Images/Getty Images)
Če so robovi pomečkani, pustijo odtise na pečenem testu. (Foto: Alexeyborodin/Getty Images/Getty Images)

3 načini


Izkušena mojstrica za torte Ana, ki peki papir sicer uporablja za pripravo keksov in drugega drobnega peciva, nam je namignila, da se težavam izogne tako, da biskvit peče brez peki papirja. Raje pekač po dnu in tudi po obodu namaže z maščobo in potrese z moko, tako se biskvit ne prime na podlago.

Če kljub temu hočemo papir, pa je najbolje, da ga posebej izrežemo za dno in posebej za obod. Najprej en kos papirja položimo na dno modela, tako da pri robovih gleda čez, in nanj položimo obod. Pričvrstimo ga tako, da papir preprosto obrežemo po zunanjem robu.

Lahko pa poskusimo zanimiv trik, papir odrežemo v kvadratu, nekoliko večjem od premera tortnega modela. Dvakrat ga preložimo na pol v kvadrat in ga potem po diagonali nekajkrat prepognemo v trikotnik. Položimo ga s konico v sredino modela in ga odrežemo tam, kjer dosega rob modela. Razgrnemo in dobimo okroglo odrezan papir, ki ravno pokrije dno do roba. Potem odrežemo trak papirja v širini in dolžini oboda, tega naoljimo in nanj nalepimo papir. Tako bomo po modelu lažje razporedili maso za biskvit.

Ko je biskvit pečen, ga deset minut pustimo v modelu, potem pa ga obrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi. Če bi se ohlajal v modelu, bi postal vlažen.
Priporočamo še: Trend: mleto meso na način, ki je trenutno največja atrakcija


Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Laszlo Dora/Getty Images/Getty Images
Datum Objave: 22.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

tortabiskvitpeki papir

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja