Odprta Kuhinja

Kako se po cvrtju znebiti nadležnega vonja v stanovanju

Odpri galerijo
A+   A-
Vonj po olju lahko v kuhinji ostane še nekaj dni po tem, ko smo pojedli dunajske zrezke.



Cvrtje seveda ne spada med najbolj zdrave načine priprave živil, a kaj, ko se na vsake toliko časa zares priležejo ocvrte jedi. Takrat jih seveda brez slabe vesti in z užitkom pojejte (da ne kompliciramo preveč, nas v intervjuju spodbuja tudi Valentina Smej Novak), da pa tega ne bodo vedeli tudi vsi, ki bodo še teden dni po cvrtju prestopili prag vašega doma, smo zbrali nekaj nasvetov, da se boste lažje znebili nadležnega vonja po pregretem olju.
Poskusite tudi: Hrustljava piška iz pečice

Še preden olje zlijete v ponev, naredite spodnja dva koraka.


1. Odprite vsa okna in vklopite napo

Če boste cvrli na prepihu, se bo vonj težje zažrl v vaše stanovanje, pazite le, da se ne prehladite.

2. Zaprite vsa vrata, ki vodijo v kuhinjo

Preprečite, da bi vonj po cvrtju iz kuhinje ušel tudi v druge bivalne prostore.

Če pa ste s cvrtjem ravno zaključili, vam bodo pomagali spodnji napotki.


1. Nemudoma pospravite

Čeprav si boste želeli malce spočiti, boste lenobo obžalovali, ko boste še nekaj dni prisiljeni vonjati smrad po postanem olju.

2. Odlijte olje

Uporabljenega olja se čim prej znebite. A nikar ga ne odlivajte v lijak.

3. Zavrite pripravek

Na ogenj pristavite kozico z vodo, v katero ste vmešali veliko žlico navadnega kisa. Pustite, da mešanica vre nekaj minut. Po želji jo lahko odišavite tudi z zelišči ali strokom vanilje.

4. Pomagajte si s kavo in sodo bikarbono

Na pult postavite posodico z mleto kavo ali kavnimi zrni in jo tam pustite čez noč. Enako lahko storite tudi s sodo bikarbono. Obe surovini bosta vsrkali neprijetne vonjave.

5. Specite piškote

Če je vonj po cvrtju še vedno prisoten (kar sicer težko verjamemo, a vendar), specite piškote. Vonj po cimetu in sladkorju bo gotovo preglasil tistega po cvrtju.

Fotografija: Thinkstock

Preberite še: Pet novoletnih zaobljub za vedno pospravljeno kuhinjo

Datum Objave: 31.1.2019 ob 08:01

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: