Odprta Kuhinja

Kako veste, da je začimbam pretekel rok trajanja?

Odpri galerijo
A+   A-
Preverite, kako je z vašo zalogo začimb.Tisti, ki radi kuhate, ste se gotovo že srečali s situacijo. Ves čas kupujete nove začimbe, na pol izpraznjene stekleničke z njimi pa le redko zavržete. Tako je vaša polica v kuhinji vse bolj polna in pojavi se vprašanje. Ali začimbam sploh lahko poteče rok trajanja?

Če se sprašujete slednje, so vaše začimbe že predolgo na polici, je za portal Food52 povedal Lior Lev Sercarz, poznavalec začimb in lastnik trgovine z začimbami La Boîte.
Priporočamo še: Kako pravilno shranjujemo začimbe

Tako kot drugim živilom, tudi začimbam preteče rok trajanja. Seveda se z njimi ne morete zastrupiti, bodo pa k vašim jedem prispevale veliko manj okusa. Dlje časa, kot so začimbe namreč izpostavljene kisiku, kar pomeni, od kar ste prvič odstranili pokrovček ali odprli vrečko, več eteričnega olja je že izhlapelo iz (tudi že posušenih) začimb. Zelišča se tako izsušijo, vašim jedem pa dodajo manj arome.

Koliko časa so začimbe uporabne


Rok trajanja začimb ni toliko odvisen od datuma na embalaži, temveč od dneva odprtja. Večina začimb, ki so že mlete, tako traja približno eno leto. Aromo bodo veliko dlje ohranile nezmlete začimbe, ki bodo trajale tudi do treh let.

Seveda verjetno ne veste, na kateri dan ste kupili katero od začimb, zato boste težko ugotovili, koliko časa so že odprte. Na srečo se v takem primeru lahko poslužite naslednjega eksperimenta. Začimbe le odprite, povohajte in vanje pomočite prst. Okusite jih. Če aroma ni več močna, če jih ne vonjate, ne okušate, pomeni, da je čas, da jih zavržete. Vašim jedem namreč ne bodo dodale okusa, saj v sebi nimajo več dovolj eteričnega olja.

Da bi se v prihodnje izognili starim začimbam, zato priporočamo, da ste pri njihovem nakupovanju pozorni na naslednje stvari: kupujte začimbe, ki niso zmlete, saj te trajajo dlje. Ne kupujte velikih embalaž, če ne gre za začimbo, ki jo uporabljate vsak dan. Majhne zaloge tako ne bodo zaman čakale na uporabo, poleg tega pa ne boste stran metali denarja po nepotrebnem. Če ima vaša trgovina to možnost, količino posamezne začimbe, ki jo potrebujete za recept, odmerite sami. Tako jo boste kupili ravno toliko, kolikor je potrebujete.

Če starih začimb ne želite zavreči, še vedno obstaja nekaj alternativ. Lahko jih uporabite v večjih količinah in tako ojačate aromo, ali pa sami naredite začimbne mešanice. Iz ostankov začimb, ki jim bo kmalu potekel rok trajanja, namreč lahko naredite različne mikse, ki jih boste hitreje porabili za pripravo jedi.
Preberite še: Kruh iz bučk brez moke, ki ga morate poizkusiti

Fotografija: Getty Images

 
Datum Objave: 8.2.2019 ob 07:02

Več iz te teme:

začimbe

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.