Odprta Kuhinja

Katera vrsta buče je najboljša za pripravo posameznih jedi

Odpri galerijo
A+   A-
V tem času buče najdemo na vsakem koraku, vedeti pa moramo, katera vrsta se najbolje odreže v posameznih jedeh.Če imate radi buče, ste to sezono gotovo že skuhali bučno juho, to pa ni edina jed, ki jo lahko pripravite iz teh čudovitih povrtnin, ki so, mimogrede, polne vitaminov in drugih hranilnih snovi, ki našemu telesu še kako prav pridejo v jesenskih in zimskih dneh. Oranžno meso lahko obdelamo na mnoge različne načine. Sedaj, ko vemo, kako buče tudi najbolj preprosto olupiti, pa sploh ni več preprek, da bi to jesen iz njih ustvarili čim več jedi.

A vse buče si med seboj niso enake in danes se bomo poučili o tem, katera vrsta se najbolje odreže v posameznih jedeh. Bučno juho lahko pripravite skoraj iz vseh, ki so užitne, preverili pa bomo, katere se najbolje obnesejo v slaščicah, katere v rižotah in tako naprej.

Muškatna buča


Muškatna buča je tista najbolj običajna, ki je videti, kot bi bila sestavljena iz več krhljev. Rebrasta oblika in oranžna barva sta njen zaščitni znak, tehta pa lahko tudi do več kilogramov. Celo boste porabili, če se lotite kuhanja juhe za več kot deset gostov, sicer pa jo navadno porabimo po krhljih. Njena notranjost je mehka, tekstura pa na nek način podobna mangovi, zato lahko z njo pri jedeh dosežemo nadvse kremast učinek. Muškatna buča je odlična za juhe, omake, pa tudi sladice. In pireje, seveda.

Maslenka


Masleno bučo boste prepoznali po hruškasti obliki, navadno pa je tudi precej manjša in svetlejša od muškatne. Okus njenega mesa je zelo sladek, zato se bo odlično odrezala v pecivih, pitah in drugih bučnih slaščicah. Ima precej močan okus, ki lahko spominja na lešnike ali pa celo melono, zato iz nje navadno ne pripravljamo juhe. Raje jo porabimo za pripravo marmelad in džemov.

Hokaido


Hokaido pa so manjše oranžne buče, ki velikokrat služijo tudi kot okrasje jesenskih aranžmajev. Njihova lupina je včasih bolj rdečkasta, spet drugič vsebuje zelene elemente, njeno meso pa je močno oranžno. Notranjost teh buč je vlaknasta in manj sočna, zato hokaido buče navadno najprej spečemo v pečici, da lažje odstranimo trdo lupino, nato pa jih skuhamo v juhe ali omake, da s paličnim mešalnikom lahko teksturo naredimo bolj gladko. Njihovo meso je tudi veliko manj sočno kot pri maslenki ali muškatni buči, zato pri jedeh navadno dodamo kar nekaj tekočine. Njen olupek je užiten.

Zdaj veste, katero bučo uporabiti pri katerih jedeh, pa veselo na delo: prilagamo še nekaj odličnih jesenskih receptov.

Ješprenjeva kašota z bučo in žajbljem: še boljša od rižote


Naš najboljši recept za bučno juho


Pečene bučne palčke, odlična alternativa krompirju


Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 14.10.2020 ob 08:10

Več iz te teme:

bučehokaidomuškatnamaslena

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.