Odprta Kuhinja

Kdaj je soda pri peki smiselna

Odpri galerijo
A+   A-
Ni malo receptov, ki kot vzhajalno sredstvo navajajo sodo bikarbono. Veste, kako prepoznati, kdaj je to sploh smiselno? Pa v čem se razlikuje od pecilnega praška?Soda bikarbona je čudovita reč in ves ta prostor bi lahko porabili samo za naštevanje, za kaj vse jo je mogoče uporabiti v gospodinjstvu. Po svoje je neverjetno, da obstaja prašek, ki ga uporabljamo tako za odmaševanje odtokov kot za to, da pečemo rahlejša peciva, mar ne?

Kako soda deluje


Lastnost, ki nas pri sodi bikarboni v povezavi s peko zanima, je, da pri razgradnji oddaja ogljikov dioksid, torej ustvarja mehurčke, ki se v pravilnem scenariju zapečejo v testu in ga naredijo rahlo. To se zgodi v dveh primerih. Prvi se udejanji, kadar soda bikarbona pride v stik s čimer koli kislim. Zato, prvo navodilo: kadar je v receptu omenjena soda, poiščite med sestavinami tudi omembo sirotke, jogurta, kisa, limonovega soka in podobno. Ta zveza povzroči takojšnjo reakcijo, vidimo jo kot penjenje, zato je zelo pomembno, da damo testo takoj v pečico, sicer nam bo vse skupaj pobegnilo v zrak.

Soda bikarbona pa začne razpadati še v enem primeru: če jo segrevamo nad 80 stopinj Celzija. Pri tem ne potrebuje nobene kisline. Zakaj se potem pri peki ne zanašamo kar na to? Ker je ta proces nepredvidljiv in počasen. Pri 80 stopinjah se šele začne, dokonča pa, če bi bila izpostavljena temperaturi okrog 200 stopinj Celzija kakih petnajst minut. V tem času ne bi le skurili svojega peciva. V zrak bi pri razgradnji ušel ogljikov dioksid, ostal pa bi natrijev karbonat – ki mu rečemo tudi pralna soda. Nič, kar bi človek hotel imeti v svojem mafinu, že zaradi nenavadnega okusa ne. Kislina s to težavo opravi.

Kakšna je razlika med sodo in pecilnim praškom?


Slednji je že pripravljena mešanica sode bikarbone in potrebne kislinske komponente, tako da je njegova uporaba povsem predvidljiva.

Del, ki marsikoga najbolj presneti, pa je, kaj vse je lahko kislinski aktivator sode bikarbone. Jasno, da vse, kar sami okusimo kot kislo. Ampak po svojih kemijskih lastnostih sem sodi še marsikaj drugega, za kar si nikdar ne bi mislili. Za peko sta v tem kontekstu najpomembnejša med in kakav.

Pod črto: če je v receptu kar koli kislega, lahko uporabite sodo bikarbono, sicer izberite pecilni prašek. Če ima pecivo čuden okus, je bilo sode preveč ali pa premalo kisline.

Priporočamo še: Kako si sami izdelamo pecilni prašek


Naslovna fotografija: alexander ruiz/Getty Images
Datum Objave: 24.4.2021 ob 07:04

Več iz te teme:

sodapecivopekapecilni prašek

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.