Odprta Kuhinja

Ko boste pireju dodali to sestavino, ga ne boste več pripravljali drugače

Qwart/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Preverite, z dodatkom katere sestavine boste krompirjev pire dvignili na višji nivo.


Krompirjev pire je nadvse priljubljena priloga k najrazličnejšim glavnim jedem. Vsak jo pripravlja na svoj način in krompirju dodaja poljubne dodatke. Od masla, kisle in sladke smetane, celo pinjenca. No, danes pa mu bomo dodali sestavino, ki bo obogatila predvsem njegovo teksturo, hkrati pa ga tudi malce obarvala.

Gre za del živila, ki v pireju deluje kot emulgator in skupaj poveže hidrofilne in hidrofobne sestavine. To pomeni, da združi tiste, ki se mešajo z vodo in tiste, ki se ne. Mleko in maslo, na primer. Povezovanje vseh sestavin v pireju bo povzročilo, da bo tekstura bolj svilnata in gladka. Krompirjeva priloga bo tako dajala bogatejši vtis, polnejša pa bo tudi barva.
Preberite še: Odslej boste kozarce na peclju pomivali le še na ta način

Rumenjak deluje kot emulgator


Verjetno vas že pošteno zanima, po kateri sestavini poseči, kajne? Govorimo o rumenjaku, ki bo obogatil krompirjev pire, ne da bi občutno spremenil njegov okus. Za popolno krompirjevo prilogo priporočamo razmerje enega rumenjaka za vsakih 500 gramov krompirja. Pri pripravi pa je potrebno biti pozoren na spodnje stvari.

Rumenjak pri visokih temperaturah zakrkne, česar si v primeru krompirjevega pireja ne želimo. Zato ga ne smemo dodati neposredno k vročim sestavinam. Rumenjak tako primešate h kisli smetani, toplemu mleku ali pinjencu sobne temperature in šele nato prilijete k zmečkanemu krompirju. Med tem ves čas mešate.
Onaplus.si priporoča: Presenetljive zdravilne učinkovine v pečkah sadežev in listih krompirja

Povzela: E. N.

Fotografija: Qwart/Getty Images
Datum Objave: 6.4.2022 ob 07:04

Več iz te teme:

krompirpirerumenjakjajcepire krompir

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja