Odprta Kuhinja

Kopriva: pomembno je, kdaj jo nabiramo

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
To je v bistvu kraljica rastlin, tista, ki bi ji lahko pripisali kar nekaj živalskih lastnosti, vodilna pri spomladanskem razstrupljanju. Le ena je kopriva, Urtica sp.


Ko rečemo kopriva, navadno pomisli­mo na pekočo in zdravilno rastlino, ki lahko pripada dvema vrstama – mali ali veliki koprivi. Mala kopriva je manj pogosta, ni nujno manjša, za nas pa je pomembno, da je enako uporabna kot velika. Poznamo pa še eno obsežno družino, to so mrtve koprive. Te niso pekoče, njihova aroma je povsem drugačna, prav tako pa jih uporabljamo v kulinariki. Tudi mrtve koprive so užitne in zdravilne rastline.

Velika kopriva je vir hranil


Velika kopriva je zdravilna rastlina, ki jo v tradicionalni medicini uporabljamo za zdravljenje številnih težav. Nepogrešljiva je pri revmatskih obolenjih, slabokrvnosti, težavah s prostato … Poleg tega je odličen vir hranil v vsakdanji kuhinji. Na spletu se pojavlja predvsem kot špinača, v juhi, polpetkih in zelenih biskvitih. Meni najbolj zadišita koprivni čips in koprivna pica.
Všeč vam bo: Rižota s koprivami

Kdaj jih nabiramo


Pomembno je, da liste nabiramo, ko rastlina ne plodi, saj takrat vsebujejo oksalate v obliki kristalov, ki lahko dražijo ledvice. Za prehrano največkrat izbiramo mlade vršičke, ki so prijetnega okusa. Kopriva me vedno spomni na Daria Corteseja, ki jo je imenoval »žival«. Mislim, da je tako poudaril njeno posebno mesto med rastlinami ter njeno presežnost in uporabnost.
Priporočamo še: Trik, s katerim omilimo ostrino mlade čebule

Naslovna fotografija: alicjane/Getty Images
Datum Objave: 12.5.2023 ob 08:05

Več iz te teme:

koprivedivje rastlinekdaj nabiramo koprive

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.