Koprive v kremni omaki

Iz kopriv pripravite odlično omako z bešamelom tako kot iz špinače, kremno juho s krompirjem ali nadev za lazanjo. Brez skrbi, kuhane in zmiksane koprive ne pečejo.

Na koprive se lahko zanesemo, trdožive so in nikoli ne pozebejo. Za ta recept naberite le vršičke, recimo zgornjih šest listov s stebelcem vred. Najboljše so mlade, lahko pa jih trgate vse do cvetenja.

Sestavine za dva

  • 150 g vršičkov kopriv
  • 50 g moke
  • sol in poper
  • 2 stroka česna
  • muškatni orešček (ni nujno)
  • 3 žlice olja

Priprava

1. Poparite jih s slano vodo in pustite tako par minut. Tekočino prihranite, koprive pa gladko zmiksajte s česnom.

2. V ponvi na olju razpustite moko, preden začne rumeneti, zalijte s hladno vodo in z metlico hitro mešajte, da nastane zelo gosta krema.

3. Znižajte temperaturo in kuhajte minuto ali dve ob stalnem mešanju, solite, poprajte in naribajte malo muškatnega oreščka, ne preveč.

4. Nato dodajte koprive in prilijte toliko tekočine, v kateri so se kuhale, da bo omaka še vedno precej gosta. Mešajte in pokuhajte, da omaka izgubi okus po moki. To je trik dobrega bešamela.

Namig: Klasika za zraven je pire krompir, zanimiva je kombinacija s širokimi rezanci, njoki ali kot nadev za lazanjo.
Priporočamo še: Špinačna rižota s pinjolami
Beba in Hana Splichal
Beba in Hana Splichal

Kuhinja je majhna, a ima veliko mizo in vrata na vrt. Po njej se vrtijo mačji repi, skoznjo steče pes, nikoli ni miru. Hana fotografira in se pogovarja z divjim kvasom, jaz ropotam z lonci in obračam kuhalnico. Kljub temu se vsi najraje gnetejo v najini ekološki in veganski kuhinji, kjer diši po indijskih začimbah in toplem kruhu.Verjamem, da je kuhinja srce hiše, in v srcu se zgodijo najpomembnejše stvari.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed