Odprta Kuhinja

Mit ali resnica: kako slastni so poželjivo rdeči sadovi sredi zime?

Privoščite si domače pridelke poželjivo rdeče barve iz sončnega Prekmurja. FOTO: LUŠT
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav smo že v zadnji tretjini zime in vedno bolj hrepenimo po svežih, sočnih pridelkih, ki se jih lahko veselimo poleti, pa imamo veliko srečo, da tudi v tem letnem času lahko uživamo sočne, dozorele in prave slovenske paradižnike.

Paradižniki imajo najbolj sladek in poln okus, če jih pridelovalci poberejo, ko dozorijo, in tega se strogo držijo pri LUŠTu, pri katerem za celoten postopek gojenja paradižnika poskrbijo ljudje. Ročna, okolju in zdravju ljudi prijazna pridelava, vrhunska dodelanost postopkov in tehnologije so zagotovila, da tudi pozimi lahko uživamo v sočnih okusih različnih vrst paradižnikov.

Še en dejavnik, ki dokazuje, da gre za integrirano pridelavo, je opraševanje rastlin s pomočjo čmrljev, ki ne bi prenesli morebitne uporabe škodljivih preparatov za varstvo rastlin pred boleznimi. Za škodljivce pa poskrbijo kar naravni plenilci oz. sovražniki, ki so jih naselili v rastlinjak in ne škodujejo pridelku. Vse to LUŠTovce uvršča med trajnostno naravnane in družbeno odgovorne pridelovalce.

Tudi pozimi je čas za rast

Zimska vzgoja paradižnikov poteka v rastlinjaku v Mali Polani, kjer pridelava poteka s pomočjo okolju prijaznega Sistema za zimsko vzgojo. FOTO: LUŠT
Zimska vzgoja paradižnikov poteka v rastlinjaku v Mali Polani, kjer pridelava poteka s pomočjo okolju prijaznega Sistema za zimsko vzgojo. FOTO: LUŠT

Rastlinjak v Mali Polani ima izpopolnjen Sistem za zimsko vzgojo, kar LUŠTu omogoča pridelavo paradižnika tudi pozimi. Vključuje soproizvodnjo toplote in elektrike. Ogljikov dioksid, ki nastane pri izgorevanju zemeljskega plina, pa prečistijo in vpihujejo v rastlinjak, kjer ga rastline preko fotosinteze pretvorijo v kisik. Na ta način pa okolja ne obremenjujejo z izpusti toplogrednega plina ogljikovega dioksida.

Domače in slastno dišeče – iz Prekmurja

Izberite slovenski paradižnik LUŠT, ki zraste v ugodnih pogojih in je že v nekaj dneh lahko na vaši mizi. FOTO: LUŠT
Izberite slovenski paradižnik LUŠT, ki zraste v ugodnih pogojih in je že v nekaj dneh lahko na vaši mizi. FOTO: LUŠT

Slovenski kupci smo že več kot deset let navajeni na domač, sočen in zrel paradižnik iz Prekmurja in tudi letos nas pridelovalci razvajajo z okusnimi rdečimi sadeži.

LUŠT je edinstvena stara sorta grozdastega paradižnika, ki jo pridelujejo samo v Prekmurju. LUŠTne sadike so vzgojene iz gensko nespremenjenih semen, kupljenih v Sloveniji. Zasajene so v organski substrat, mešanico šote in kokosovih vlaken, kar koreninam zagotavlja večjo zračnost. Za zalivanje rastlin uporabljajo pretežno deževnico, ki jo zbirajo v laguni ob rastlinjaku.

Obrano z veliko ljubezni in dostavljeno skoraj isti dan

LUŠTen paradižnik oberejo ročno. FOTO: LUŠT
LUŠTen paradižnik oberejo ročno. FOTO: LUŠT

Najboljši plodovi so tisti, ki dozorijo na rastlini. Popolnoma dozoreli paradižniki imajo poln okus, saj se med procesom zorenja razvijejo sladkorji in druge arome, ki dajejo pridelku bogat okus in optimalno mesnato teksturo. Sveže obrani so sočni, takšni pa so tudi najbolj primerni za različne omake, priloge, nadeve, prikuhe in slastne solate

Le popolnoma dozoreli paradižniki vsebujejo največ hranilnih snovi, ker se med zorenjem povečujejo ravni antioksidantov, vitaminov in mineralov.

Pametno je izbrati paradižnik lokalne pridelave, saj se na dolgih transportnih poteh uničijo hranilne snovi, pa tudi oberejo jih, še preden dozorijo.

Brez sklepanja kompromisov: Še vedno svež. Sočen. Slovenski.

LUŠT ponuja rdeče, rumene ali celo črne sadove, kar je odvisno od sorte. FOTO: LUŠT
LUŠT ponuja rdeče, rumene ali celo črne sadove, kar je odvisno od sorte. FOTO: LUŠT

Deset tednov stare sadike paradižnika zasejejo novembra, prve slastne plodove pa začnejo obirati že januarja. Zimski ciklus pridelave se zaključi oktobra in vključuje različne sorte paradižnikov, od drobnoplodnih do srednje velikih, ki zadovoljijo širok nabor okusov potrošnikov.

Ni kosila brez paradižnika? Potem je edina prava izbira LUŠTov paradižnik, ki je tudi pozimi še vedno svež in sočen, pa še domač, slovenski je. Paradižnik je najbolje hraniti pri sobni temperaturi od 19 do 20 stopinj Celzija in ne v hladilniku, saj tako ostane dalj časa svež in obdrži svoj značilni vonj in okus.

Če ima paradižnik velik del v naših receptih in jedilnikih, potem lahko brez skrbi posežemo po LUŠTovi ponudbi, ki se vsako leto izpopolnjuje. LUŠTno družino pozimi sestavljajo srednjeplodni in drobnoplodni paradižniki. V ponudbi LUŠTnih paradižnikov so rdeči, rumeni in celo črni sadovi, kar je odvisno od sorte. Letošnja velika novost pa bo razveselila marsikaterega ljubitelja tega poželjivega sadeža – letos lahko preizkusite tudi datljev paradižnik LUŠT.

Tudi zima je lahko polna barv in svežine

Novost letošnje zime: datljev paradižnik LUŠT

Paradižnik privlačne oblike in poželjivo rdeče barve. Raste v grozdih kot čisto pravi datlji, ko pa vanj zagrizete, pa takoj okusite, da je to sočen paradižnik. Odličen je za solate, omake, prigrizke ali pa kar tako. V zimskih mesecih ponuja pravo svežino poletja.

Za vsako pojedino: mali grozdasti paradižnik LUŠT

Manjša, slajša in okusnejša različica klasičnega grozdastega paradižnika LUŠT. Njegov okus se približa drobnoplodnim sortam paradižnika, a je kljub temu ravno prave velikosti za slastne solate. Ni ravno velik niti majhen, zato mu pravimo kar MALI LUŠT. Okusen paradižnik bo osvežil vaše obroke v zimskih dneh.

Za različne solate: slivov paradižnik LUŠT

Na prvi pogled oblika paradižnika že spominja na slive. Verjemite nam, ko ga boste okusili, ne bo več nobenega dvoma, da gre za slasten paradižnik. Odlično se obnese v kombinaciji s sirom feta, zato si grško solato lahko pripravite kar doma!

Najmanjši in najslajši: češnjev paradižnik LUŠT

Najbolj dišeči, najokusnejši in preprosto LUŠTni! Češnjevi paradižniki iz LUŠTne družine so najmanjši in zato tudi najslajši. Naj vaše obroke v zimskih dneh popestrijo slastni paradižniki, ki so odlični z mocarelo.

Za še bolj pisane obroke: LUŠTek

LUŠTek je mešanica pisanih češnjevih paradižnikov. Majhne pisane paradižnike obožujejo tudi otroci. Zdrav prigrizek sestavlja mešanica štirih drobnoplodnih sort paradižnikov, pakiranih v priročni »to go« embalaži. Črni, rumeni in dve sorti rdečih paradižnikov obarvajo vaše obroke v zimskih dneh.

FOTO: LUŠT
FOTO: LUŠT

Poleti se pisani družini LUŠT pridruži še grozdasti paradižnik LUŠT, ki ga prepoznate po izrazitem vonju in videzu – kot bi ga pridelali na lastnem vrtu. Ker dozori pod soncem, je še posebej sočen in ima polno mesnato teksturo in pravo paradižnikovo aromo. Oberejo ga le kakšen dan, preden pride na police.

Tako lahko kupci brez skrbi izbiramo pisane paradižnike vseh vrst in oblik ne glede na letni čas in se veselimo vsakega slastnega grižljaja, ki nas v mislih popelje v deželo pristne domače kuhinje in pridelkov iz rodovitne panonske zemlje.


Naročnik oglasne vsebine je Paradajz, d. o. o.

Datum Objave: 19.2.2024 ob 08:02

Več iz te teme:

Luštparadižnikparadižnik Luštlokalna hrananaravna pridelava živilparadajz

Naročite se na e-novice:

Promo Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja