Odprta Kuhinja

Načini, kako odpreti pretesno zaprte kozarce

Odpri galerijo
A+   A-
Vsakdo prej ali slej trči ob vprašanje, kako naj odpre kozarec bodisi kupljenega bodisi doma pripravljenega shranka. Nekatere pokrovčke je mogoče odviti z lahkoto, so pa tudi takšni, ki jim niti močne (moške) roke niso kos. Še poseben izziv predstavljajo veliki kozarci in pokrovčki z večjim premerom. Ob tem pomislim na starejše ljudi in na vse tiste, ki zaradi zdravstvenih težav ne zmorejo na videz tako preprostega opravila, kot je odpiranje steklenega kozarca.


Navzdol in v levo


Zlasti težko je kozarec odpreti prvič, ko je pokrovček enkrat odvit, je že lažje. Pri ponovnem odpiranju kozarca (vsebine, npr. kislih kumaric, nismo porabili in smo zato pokrovček znova privili in kozarec postavili v hladilnik) si lahko pomagate tako, da pokrovček potisnete navzdol in ga zasukate.
Preberite še: Kako shranimo hrano v kozarce namesto v zamrzovalnik #priročno

Ni vse v moči


Tako kot marsikdo tudi sama za odpiranje najbolj trdovratnih pokrovčkov uporabljam konico jedilnega noža (s kuhinjskim nožem raje ne poskušajte, ker se lahko poškodujete, pa še konico lahko odlomite), držalo žličke ali karkoli dovolj trdnega in tankega oziroma ozkega, da lahko porinem pod pokrovček. Poskusila sem tudi nasvet s čajno žličko: žlico pod pokrov zataknemo tako, kot bi jedli, in držalo potisnemo navzdol oziroma širši, zajemalni del proti pokrovu. Meni z nobenim od teh pripomočkov ne uspe vedno, saj očitno nisem dovolj močna, da bi pokrovček vendarle popustil in bi zaslišala tisti značilni odrešilni »sik«, po katerem je dokončanje opravila mala malica. Kako le se s to zagonetko spopadajo drugi? Med raziskovanjem sem naletela na številne koristne nasvete in tudi na prav posrečeno domislico – nekateri uporabljajo kar ključe oziroma priprave za zamenjavo avtomobilskega oljnega filtra.

Udarci


Mnogi se nad nepopustljivost kozarca spravijo z - udarci. A previdno, nikar ne bodite preveč pogumni, da kozarca ne počite ali ga razbijete, saj vsebina ne bo več uporabna, vi pa se lahko porežete. Kozarec obrnite narobe, ga trdno primite z eno roko (najbolje, da to počnete nad mizo, na debelo pogrnjeno z brisačo, če kozarca morda ne boste mogli zadržati) in z dlanjo oziroma zapestjem odločno, a ne premočno (večkrat) udarite po dnu kozarca. Če zaslišite »pk«, ste zmagali. Drug način je ravno prav močen udarec z robom pokrovčka po robu pulta ali udarec po robu pokrovčka s kuhalnico. Večinoma so potrebne ponovitve.

Dober oprijem


Pogosto nam podvig ne uspe zaradi slabega oprijema. To lahko rešimo s preprostimi triki. Priporočajo gospodinjske rokavice (iz lateksta oziroma gume). Okoli pokrovčka lahko nadenete ravno prav veliko in široko gospodinjsko gumico ali podoben gumijast trak, lahko si pomagate s pvc folijo za živila, ki jo poveznete čez pokrovček, dobro se obnese tudi kos kakršnekoli nedrseče podloge (za pod preproge, za pod posodo ipd). Nekateri svetujejo rokavice in prijemalke za vročo posodo iz silikona ali s silikonom (na obeh ali na eni strani), a so zaradi debeline in premajhne prožnosti za odpiranje kozarcev precej nerodne.

Vroča voda


Marsikdo prisega na vročo vodo: del kozarca, na katerega je privit pokrovček, podržite pod curkom vroče vode ali ta del potopite v posodo z vročo vodo. Kovina se bo nekoliko raztegnila, guma zmehčala in zaželen rezultat bo na dlani. Čeprav sem to že videla početi druge, priznam, da se tega sama še nisem lotila, saj se bojim, da bi kozarec počil, zato ta postopek hranim za izhod v sili…

Odpirači


Spomnim se, da je pred leti eno od slovenskih prehranskih podjetij kompletu kozarcev z vloženo zelenjavo dodalo tako rekoč neuničljiv masiven okrogel odpirač iz umetne mase, ki smo ga doma uporabljali še leta ne samo za odpiranje, temveč tudi za zapiranje kozarcev, ko smo pripravljali ozimnico. Ko sem pred kratkim iskala takšen ali podoben odpirač, sem presenečeno ugotovila, da je ponudba tovrstnih pripomočkov res pestra. Kupila sem izdelek, ki po obliki spominja na strgalnik za odstranjevanje ledu s stekel avtomobila, a po prvem odpiranju sta se gumijasta trakova strgala. Že ob nakupu sta bila nekoliko toga, preperela, a tega ne moreš vedeti, dokler embalaže ne odpreš. Tolažim se s tem, da res ni bil drag, jezi pa me, ker je to le še en dodaten nepotreben kos plastike, ki ga nimam za kaj uporabiti.

Pestra izbira


Takšnega gotovo ne bom več kupila, a saj je na voljo res veliko drugače oblikovanih in dodelanih: silikonskih, gumijastih, kovinskih in plastičnih (večinoma s silikonsko ali gumirano notranjostjo), enodelnih in dvodelnih, ročnih in avtomatskih (na baterije), prenosnih in fiksnih (pritrdijo se pod visečo omarico ali pod mizo ali pult). Z večino je mogoče odpreti tudi različno velike zamaške s steklenic.

Kje kupiti?


V dobro založenih specializiranih trgovinah (recimo s stekleno embalažo) ali na oddelkih z gospodinjskimi pripomočki v večjih samopostrežbah, v nekaterih prodajalnah z medicinskimi pripomočki (zasledila sem jih tudi v eni od lekarn) in seveda na spletu. Tu in tam jih vidim tudi v manjših marketih.

Poškodovane v smeti


Tiste, ki sami pripravljate shranke v kozarcih, spomnimo še, da je treba poškodovane pokrovčke zavreči (v embalažo, ne v običajne smeti), saj za ponovno uporabo niso dobri. Novi niso dragi, zato ni razloga, da bi tvegali pokvarjeno vsebino kozarca in celo zdravstvene težave.
Preberite še: To je vzrok za motne kozarce

Avtorica: Natalija Mljač
Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 6.5.2019 ob 08:05

Več iz te teme:

kumaricekozarec

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja