Odprta Kuhinja

Najbolj priročen način za rezanje lubenice brez packarije

Odpri galerijo
A+   A-
Poleti praviloma nosimo manj slojev oblačil, kar nam gre na roko tudi takrat, ko je na mizi lubenica – ta lahko zaradi svoje sočnosti povzroči pravi kaos.


Zato bomo ponovili, kako packarijo preprečujejo kulinarični navdušenci na družbenih omrežjih, in preverili, kakšen način za rezanje lubenice je najbolj eleganten in učinkovit.

Izbira prave lubenice


Še preden pa poprimemo za nož, ponovimo, kako izbrati najboljši sadež. Bodisi ga iščemo na tržnici bodisi v trgovini, gre pri izbiri upoštevati naslednje trike in vidike. Lubenico si najprej ogledamo in preverimo, da je čim bolj enakomerne oblike, brez razpok in vdolbinic. Nato preverimo del, kjer se je dotikala tal – ta naj bo rumene barve, kar nakazuje, da je zrela, medtem ko nam zelena ali bela barva povesta, da sadež še ni dozorel in torej ne bo sladek ter sočen.

V naslednjem koraku po zeleni buči s prti potrkamo. Zvok naj bo votel in razmeroma globok, v nasprotnem primeru bomo spet vedeli, da je lubenica prezrela ali pa sploh še ni dozorela. Nato pa sadež še dvignemo. Pravilno zrela se nam mora zdeti težka. Če se nam zdi lahka, je najverjetneje suha in nič kaj sveža.

Sočna in sladka je tista prava! FOTO: Pineapple Studio/Getty Images
Sočna in sladka je tista prava! FOTO: Pineapple Studio/Getty Images

Lunice ali paličice?


Ker lubenico v več kot 90 odstotkih sestavlja voda, skoraj ne bi mogli najti boljše poletne osvežitve. Ker pa njeno meso vsebuje tudi vitamina A in C ter antioksidant likopen, v vročih dneh podpira tudi naš imunski sistem, zdravje srca, oči in kože. Omenimo lahko še vlaknine, ki poskrbijo za dobro delujoč prebavni trakt.

Kot obljubljeno – k rezanju. Kulinarični navdušenci na družbenih omrežjih navajajo kar nekaj metod, kako se ga lotiti. Nekateri ohlajeno lubenico prerežejo na polovico in jo nato kar z žlico izdolbejo. Odlična zabava za otroke, če smo na prostem, a kaj ko ta način za seboj pusti par nekaj rožnatih lužic. Rezanja se zato lahko lotimo tudi vzdolžno ter nato polovički vzporedno režemo na rezine, ki so podobne lunicam.

Najbolj praktičen pa se nam zdi način rezanja na paličice. Lubenico najprej prepolovimo in polovici obrnemo tako, da je rdeča stran položena na podlago. Nato sadež začnemo vzdolžno rezati, nato pa še prečno, tako da dobimo kvadratke. Te nato enega po enega izvlečemo in si privoščimo sladke grižljaje. Na ta način bo lubenica dolgo ostala sveža. Če jo pred rezanjem položimo na pekač oziroma podobno podlago, ki bo zadrževala vodo, je vse skupaj najbolje postaviti v hladilnik in si vsakič, ko ga odpremo, privoščiti nekaj sladkih paličic. Za osvežitev in poletno ohladitev!

Po korakih in v sliki pa postopek lahko podrobno preučite tudi TUKAJ.

Naslovna fotografija: Sebastian Schmidt / Getty Images
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: polnjene paprike in druge poletne kuharske radosti
Datum Objave: 10.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

lubenicaizbira lubenicerezanje lubenicepoletno sadje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.