Najboljši štruklji: zlata vredni nasveti legendarne oskrbnice gorenjskih planinskih domov
![Tonka Zadnikar, legendarna oskrbnica gorenjskih gorskih koč, nam je dala nekaj nasvetov. (Foto: Leon Vidic)](https://odprtakuhinja.delo.si/media/images/20240201/1635459.2e16d0ba.fill-512x288.format-webp.webp)
Če ste pred desetletjem, dvema radi zahajali na Kriško goro nad Tržičem, se je boste spomnili. Spomnili se je boste tudi, če ste se v preteklih sezonah kdaj ustavili v Tonkini koči pod Vršičem ali če ste se, in to pred kar štirimi desetletji, mudili v Mihovem domu, ki prav takoj stoji na poti do vrha Vršiča. V vseh teh postojankah je za domačnost, prijetnost in dobro hrano skrbela legendarna Tonka Zadnikar, ki ima več kot 30 let oskrbniških izkušenj.
Zdaj je že upokojena, a svoje kuharsko znanje z veseljem deli. Kar malo v čast nam je bilo, da smo pred kratkim obiskali njen kuharski tečaj priprave štrukljev, ki ga je s pomočjo vnukinje Mete Hrovat vodila sredi Kranjske Gore. Izluščili smo štiri zlata vredne nasvete, ki bodo brez dvoma prišli prav vsem ljubiteljev domačih štrukljev.
![Pri kuhanju štrukljev je pomagala Meta Hrovat, naša od nedavna upokojena alpska smučarka. (Foto: Špela Ankele)](/media/images/20240201/1635458.width-660.jpg)
Kis in mlačna voda
Pri pripravi testa se Tonka zanaša na občutek, zato sestavin ne meri s tehtnico. Njen postopek priprave testa je tak: v skledo stresemo približno četrtino kilograma moke, nato dodamo sol, dve žlici olja in žlico kisa. Zakaj kis? »Pravijo, da se zaradi kisa testo lažje vleče,« je pojasnila legendarna oskrbnica, o kateri so pred nekaj leti posneli celo dokumentarno oddajo.
Zatem v skledo med mešanjem dodamo še mlačno vodo, približno 2 dl, in potem zmes, ki je precej lepljiva in še ne spominja na testo, prestavimo na dobro pomokano površino. Dobro gnetemo, nekaj minut, da v testo postopoma vgnetemo še več moke, če je treba, je dodamo še malo, da dobimo primerno strukturo.
![V zmes, ki je še precej lepljiva, postopoma vgnetemo moko. (Foto: Špela Ankele)](/media/images/20240201/1635457.width-660.jpg)
Da se ne bi trgalo
Ko je testo dovolj voljno, ga oblikujemo v kepo, jo rahlo naoljimo in preložimo v posodo. Pokrijemo ter pustimo počivati vsaj uro, dve na sobni temperaturi. Ko je testo spočito, ga preložimo na pomokan prt. Testo popršimo z moko in razvaljamo do velikosti družinske pice. In zdaj še en trik Tonke Zadnikar: »Razvaljano testo premažemo z oljem in pustimo nekaj minut. To storimo tudi, če se nam testo trga – ko nato nadaljujemo vlečenje testa, se po vsej verjetnosti ne bo več trgalo.«
![Ko testo razvaljamo, ga premažemo z oljem. (Foto: Špela Ankele)](/media/images/20240201/1635455.width-660.jpg)
Razvlečeno testo namažemo z izbranim nadevom, robove odrežemo in zavijemo v štrukelj. Če se nam zgodi, da je predolg, ga razrežemo na dva dela, da ju bomo lažje spravili v lonec z vrelo vodo. Nato pripravimo folijo, Tonka svetuje prozorno, in jo odrežemo na primerno velikost. Folijo naoljimo, nanjo preložimo štrukelj in zavijemo. »Če želimo, lahko vse skupaj ovijemo še v en kos folije, saj nočemo tvegati, da bi štruklji med kuhanjem odplavali po svoje,« je še tretji nasvet Zadnikarjeve za pripravo štrukljev, ki si ga velja zapomniti.
![Takole jih skuhamo. (Foto: Špela Ankele)](/media/images/20240201/1635456.width-660.jpg)
Priporočamo še: Tonkin recept za domače vlečeno testo
Onaplus.si: Kam z odpadnim oljem