Odprta Kuhinja

Domače vlečeno testo: enostaven recept za zavitke in štruklje

Domače velečno testo (Foto: UrosPoteko/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Ni ga boljšega od sladkih in slanih nadevov, ki jih ovijemo v domače vlečeno testo, da dobimo hrustljavo pečene zavitke ali mehke štruklje.

Tonka Zadnikar je med tistimi gospodinjami, ki sestavin ne merijo s tehtnico, ampak se zanašajo na občutek. A tak kuharski stil imajo lahko le tisti, ki so že leta, celo desetletja za štedilnikom – in legendarna oskrbnica je ena od njih, saj se je v kuhinjah gorenjskih planinskih koč vrtela kar tri desetletja. Mi smo po njenih navodilih pripravili vlečeno testo, le da smo doma vse natančno izmerili. To je le okvirni recept za štruklje, ki jih lahko zavijemo v rahlo naoljeno prozorno folijo in skuhamo v rahlo brbotajoči vodi, in tudi za slane in sladke zavitke, ki jih spečemo v pečici.

Priporočamo tudi: Najboljši jabolčni štrudelj z domačim vlečenim testom (VIDEO)

Vlečeno testo

  • 300 g moke
  • skoraj 2 dl mlačne vode
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 1 žlica kisa, ščep soli

Priprava

  1. V skledo odmerimo 250 g moke, dodamo še olje, kis in sol. Nato dolijemo vodo in pomešamo z žlico ali vilicami. To testo, ki je še zelo lepljivo, zvrnemo na površino, pomokano s približno 50 g moke.
  2. Gnetemo in po potrebi dodamo še malo moke. Ko je testo po približno 10 minutah dovolj voljno, ga oblikujemo v hlebček, premažemo z oljem in prestavimo v posodo, jo pokrijemo in pustimo na sobni temperaturi vsaj 1 uro, lahko tudi čez noč.
  3. Pogrnemo prt in ga pomokamo. Nanj preložimo testo in povrh popršimo z malo moke, nato razvaljamo do velikosti družinske pice. Testo naoljimo in pustimo nekaj minut počivati, zatem ga razvlečemo.
  4. Namažemo z nadevom, obrežemo robove, zavijemo v štrukelj in ovijemo v naoljeno prozorno folijo (če pripravljamo štruklje) ali preložimo v pekač, pokrit s papirjem za peko. Štruklje skuhamo v kropu, štrudelj spečemo v zmerno ogreti pečici.

Priporočamo še: Tako pripravimo pečen krompir, da bo hrustal kot nikoli doslej

Datum Objave: 2.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

vlečeno testozavitekštruklji

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.