Odprta Kuhinja

Največje napake pri pripravi špargljev

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Šparglji so eden od najbolj imenitnih znanilcev pomladi na krožniku, poleg izjemnega okusa jih odlikujejo številne koristne lastnosti.


​Šparglji so ena tistih vrtnin, s katerimi praznujemo konec zime na krožniku in vstop v sezono sveže, po možnosti doma pridelane zelenjave. Med poznavalci veljajo za pravo poslastico, tiste, ki ne marajo njihovega posebnega, izrazitega okusa, pa bomo težko prepričali, naj jih vsaj poskusijo. Tako po videzu kot po okusu posebna vrtnina je primerna za raznovrstno pripravo, lahko jih kuhamo ali, še bolje, soparimo, dušimo ali pečemo.

Z upoštevanjem nekaj osnovnih pravil ne moremo zgrešiti, na nekatere napake pa je dobro biti pozoren.
Priporočamo: Šparglji: 30 odličnih receptov

Nakup slabih špargljev


Uspeh priprave je odvisen že od tega, kako izberemo osnovno sestavino, torej šparglje. Pomembno je, da gredo v lonec ali ponev čim bolj sveži, najbolje še isti dan, ko smo jih nabrali na vrtu. Ker pa jih večina med nami kupuje, pazimo, da ne kupimo starih. Izurjeno oko svežino prepozna že po videzu, če nismo prepričani, enega od špargljev v šopku narahlo prepognemo. Če v prepogibu poči, smo lahko prepričani, da je pridelek svež, če se le zvije, pa ga raje pustimo na polici. Iz starih, napol uvelih nobena jed, pa če se še tako trudimo, ne bo prav okusna.

Predolgo kuhanje in prevelika količina vode


Gojene olupimo, divjih pa ni treba, pa še pretanki so za to. Lupimo jih tik pred uporabo, saj se zelo hitro izsušijo in se bodo med kuhanjem preveč zmehčali. Na spodnjem delu jih porežemo, še bolje, če konice odlomimo. Če jih bomo kuhali, v lonec nalijemo le toliko vode, da bodo pokriti, še bolje jih je sopariti.

Kuharski mojstri jih kuhajo tako, da jih povežejo v snope in postavijo v ožji lonec, da se stebla kuhajo v vodi, vršički pa v sopari. Vodo, v kateri so se kuhali, uporabimo kot jušno osnovo. Prav tako lahko za jušno osnovo uporabimo olupke špargljev in trde konce.

S časom kuhanja bodimo skopi, tako bomo ohranili hranilne snovi, s katerimi so šparglji res bogati: gojene zelene kuhamo deset, največ petnajst minut, odvisno od debeline, bele oziroma beluše pa kakih pet minut več. Posebno hitro so kuhani divji, saj so izjemno tanki.

Kot rečeno, jih lahko kuhamo, dušimo ali popečemo, pripravimo v juhi ali omaki, kot prilogo mesnim ali ribjim jedem, tudi v glavni jedi, na primer rižoti. Odlični so s smetano, če jih postrežemo za predjed, jih prelijemo z različnimi polivkami ali omakami. Če jih dodajamo jedem, ki se kuhajo dlje, na primer k rižoti, jih dodamo proti koncu kuhanja, ni namreč večje napake, kot če jih razkuhamo.
Priporočamo še: S strokovnjakinjo o bontonu: napaka, ki jo v restavraciji prepogosto počnemo

Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: Edalin/Getty Images
Deloindom.si: Čas je za sajenje na prosto
Datum Objave: 19.4.2023 ob 07:04

Več iz te teme:

špargljikuhanje špargljevnakup špargljev

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja