Odprta Kuhinja

Namigi za odlične domače čevapčiče iz Etno hiše Baščaršija

Čevapčiče lahko pripravimo tudi sami. (Foto: Veronika Kovalenko/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Nekaj nasvetov smo poiskali v Etno hiši Baščaršija, ki je letos postala najboljši pop(ularni) gastronomski kotiček pri nas.

Ker ob prvomajskih praznikih, če nam to le dopuščata čas in vreme, radi pripravimo prve piknike, smo se vprašali, kako lahko kar na domačem žaru spečemo najboljše čevapčiče. Po nasvete smo se odpravili do Baščaršije – a ne do tiste v srcu Sarajeva, kjer si lokalčki s čevapčiči podajajo roke s slaščičarnicami, pražarnami kave in zlatarnami, temveč smo se napotili do družine Marković, ki pri nas vodi Etno hišo Baščaršija. Ta ima v Mariboru dve postojanki, na Poštni ulici in Gosposvetski, njihove dobrote pa najdemo tudi v Ljubljani in Kopru. Razvejana gastronomska zgodba, torej, ki je tako zelo priljubljena, da so ji inšpektorji kulinaričnega vodnika Gault&Millau Slovenija letos podelili naziv najboljši pop; ta označuje tiste kulinarične točke, ki številne goste osvajajo zaradi dostopnosti, priljubljenosti in ugodne ponudbe.

Etno hišo Baščaršija s čevapčiči vred najdemo že na štirih lokacijah v Sloveniji. FOTO: arhiv Baščaršije
Etno hišo Baščaršija s čevapčiči vred najdemo že na štirih lokacijah v Sloveniji. FOTO: arhiv Baščaršije

Sol in nič drugega

Direktor Aljoša Marković nam je na vprašanje, kako naj pripravimo maso za domače čevapčiče, nanizal te številke: »Če pripravljate 10 kilogramov čevapčičev, naj vam mesar zmelje 7,5 kilograma plečeta in 2,5 kilograma očiščenega ledvičnega loja. Če je le mogoče, govedina naj ne bo starejša od 36 mesecev.« Če boste načrtovali manjši piknik, količine seveda ustrezno prilagodite.

In kaj naj še dodamo v maso? »V čevapčiče naj ne gre nič drugega kot sol. Vse ostale začimbe le zakrivajo pravi okus mesa. Maso je treba pripraviti, soliti in oblikovati en dan prej, da oblikovani čevapčiči počivajo vsaj 24 ur pred peko,« je dodal še nekaj mojstrskih nasvetov.

To je to: lepinja oziroma somun, čevapčiči in čebula FOTO: arhiv Baščaršije
To je to: lepinja oziroma somun, čevapčiči in čebula FOTO: arhiv Baščaršije

Vseskozi jih obračamo

Kako naj jih spečemo? »Seveda je za okus najbolje peči na oglju. Toplota naj ne bo previsoka, naj bo nižja kot za druge kose mesa, čevapčiče pa je treba neprestano obračati, da ne dobijo skorjice. K tej jedi se dobro poda paprika, za ljubitelje pekočega feferon, ki ga popečemo na žaru. Dobra družba je tudi jogurt ali kisla smetana, saj nevtralizira maščobo v čevapčičih.«

In katere so najpogostejše napake, ki jih domači mojstri žara naredijo, ko pripravljajo to priljubljeno jed? »Vsekakor je to peka na plošči, ki jo greje plin – to zagotovo ni primerno za pripravo čevapčičev. Drugo, kar opažam, je premajhna vsebnost maščobe oziroma loja v masi; vedeti moramo, da okus in sočnost čevapčičev izvirata iz maščobe! Tretje pa je premalo obračanja čevapčičev med peko,« je naštel Aljoša Marković. 

Mira Šemić (levo), direktorica Gault&Millau Slovenija, je Zekiri Marković, ki z družino vodi Etno hišo Baščaršija, podelila priznanje za najboljši pop leta 2024. FOTO: VORANC VOGEL
Mira Šemić (levo), direktorica Gault&Millau Slovenija, je Zekiri Marković, ki z družino vodi Etno hišo Baščaršija, podelila priznanje za najboljši pop leta 2024. FOTO: VORANC VOGEL

Priporočamo še: Krompirjeva solata s kremastim prelivom, ki jo morate pripraviti še to pomlad

Datum Objave: 26.4.2024 ob 07:04

Več iz te teme:

čevapčičiEtno hiša Baščaršija

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.