Odprta Kuhinja

Od zdaj naprej bomo pekače čistili le še takole

Tako s pekačev temeljito očistimo vse sledi pečenk. (Foto: Angelika Heine/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Se tudi vam zdi, da so veliki pekači lepi le pred prvo uporabo, nato pa niso nikoli več kot novi?

Če se strinjate z zgornjo trditvijo, gotovo niste edini. Veliki pekači, pa naj bodo iz aluminija ali iz druge kovine, večinoma delujejo nekoliko zdelano, če se tako izrazimo. Med peko se namreč na njih zapečejo različne teksture, ki so, tudi ko pekače temeljito očistimo, še vedno nekoliko vidne.

Madeže, ki nastanejo v kuhinji, je seveda najbolje očistiti takoj, ko nastanejo. A pri pečici in pekačih je situacija nekoliko drugačna. Kako najmanj živcev in časa izgubiti ob čiščenju prve, smo že pisali tukaj. Tokrat pa se bomo temeljito lotili pekačev. Poskrbeli bomo, da bodo po dolgem času takšni, kot da smo jih pravkar prinesli iz trgovine. Sliši se nemogoče, a je v resnici mogoče, če uporabimo trik, ki smo ga zasledili na britanskem portalu Good Housekeeping.

Kot smo se naučili že pri čiščenju pečice, je tableta za strojno pomivanje posode odlično orožje za marsikateri madež, ki nas pesti v kuhinji, pa tudi v kopalnici. Zato jo bomo uporabili tudi tokrat. Namig: detergent v obliki praška prav tako šteje.

Skratka, pekač postavimo na štedilnik in smo pozorni, da je čim bolj stabilen. Nato ga napolnimo z vodo, ki naj sega skoraj do roba. V tekočini raztopimo tableto oziroma prašek in raztopino dobro premešamo.

Nato vključimo štedilnik, da se raztopina v pekaču segreje in prične brbotati. Ogenj znižamo in pustimo, da se vsebina pekača tako rekoč kuha od 15 do 20 minut. V tem času bodo učinkovine v tableti začele delovati in razkrajati umazanijo. Tudi najbolj trdovratno zažgani madeži bodo odstopili od kovinske podlage. 

Po 20 minutah pekač odstavimo. Pri tem priporočamo uporabo rokavic za peko, da se ne bi opekli. Vodo, ki je med segrevanjem postala umazana, previdno odlijemo, nato pa površino podrgnemo z gobico za pomivanje posode, na katero smo dodali nekaj detergenta za ročno pomivanje. Pekač nato le še splaknemo pod tekočo vodo ter ga s krpo obrišemo do suhega. 

image_alt
Tako na čisto preprost način očistite dno pečice

Onaplus.si: Največ koristnih učinkovin ima ta vrsta medu

 

 

 

Datum Objave: 31.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

pekaččiščenjepečica

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.