Odprta Kuhinja

Osem namigov, kako iz stanovanja pregnati vonj po hrani

Odpri galerijo
A+   A-
Okusne jedi, ki nastajajo na štedilniku, pogosto pustijo neprijetne vonjave. Te so trdovratne, a z upoštevanjem spodnjih nasvetov bo v domu znova zavladala svežina ne glede na to, kaj je vrelo na štedilniku.


1. Odprite okna in zaprite kuhinjska vrata


Sveža sapica bo arome, ki se sproščajo med kuhanjem, hitro odpihnila izza štirih sten. Na stežaj odprta okna ali vhodna vrata zagotavljajo odlične rezultate. Poskrbite, da bodo vonjave ostale tam, kjer nastajajo. Da ne bi zašle v spalnico ali dnevno sobo, zaprite vrata, ki iz kuhinje vodijo v druge prostore.

2. Kuhajte zunaj


Toplejši dnevi so kot nalašč za peko na žaru ter cvrtje na prostem. Ribe in druge dobrote bodo prav tako okusne, poskrbite pa, da se bo cvrtnik po uporabi zunaj povsem ohladil in vašega doma ne bo napolnil vonj po olju.

3. Kava


In če kljub ukrepom v stanovanju ostaja neprijeten vonj, si pomagajte s kavo. Priskrbite si zrna, jih popražite in zmeljite. Aroma bo prekrila vonjave po hrani, za še boljši učinek lahko dodate ščepec cimeta ali muškatnega oreščka. Z zrni pa lahko tudi napolnite posodice in jih razporedite po stanovanju.

4. Specite kaj slastnega


Po dobrem obroku prija sladica. Če jo boste pripravili sami, ne bo le sveža in okusna, med peko bo prijeten vonj napolnil dom in prekril tistega, ki ste se ga hoteli znebiti.

5. Pomaga lahko dišeča para


V lončku zavrite vodo in ji dodajte dišeče sestavine. Najučinkovitejši so olupki citrusov, klinčki, muškatni orešček, cimet. Vsebina naj vre, dokler ne prežene vonja po cvrtju ali pečenju rib. Tudi kis je učinkovit; skodelica alkoholnega kisa, ki jo postavite ob štedilnik, ko cvrete ali pražite, vpija vonj po hrani. Na pultu ga pustite vsaj nekaj ur. Če je neprijetna aroma zašla v druge prostore stanovanja, v kis namočite rezine kruha, jih položite na krožnik in čez noč pustite v prostoru, kjer so ostale sledi dobrega obroka. Lahko pa skodelico kisa zavrete z nekaj aromatičnimi začimbami.

6. Dišeče sveče


Dišeče sveče bodo neljube arome hitro nadomestile s prijetnimi. Ali pa svečnik napolnite s kavnimi zrni, na sredino položite svečko in jo prižgite. Svečka bo segrela kavo in v zrak sproščala prijetno noto. Podobno boste dosegli s kosmi vate, ki ste jih prepojili z eteričnim oljem ali esenco vanilje. Tako pripravljeno vato razporedite po stanovanju. Učinkovita je tudi jedilna soda; z njo napolnite posodice in jih pustite v prostorih z motečimi vonjavami. Te bo soda vpila in povrnila svežino.

7. Kis in limona


Ko pripravljate jedi iz rib ali morskih sadežev, ob štedilnik postavite z alkoholnim kisom napolnjeno skodelico in jo tam pustite nekaj ur. Ali pa v lončku zavrite vodo z dodatkom cimeta in klinčkov. Že po petnajstih minutah sproščanja dišeče pare boste zmagovalci.

Tudi česen in čebula pustita močne sledi, ki jih lahko nevtraliziramo s pomočjo limone. Sadež prepolovite, ga položite v vrelo vodo in pustite vreti deset minut. Učinek bo še boljši z nekaj vejicami rožmarina. Tako preženete tudi vonj, ki je ostal po kuhanju kapusnic.

8. Surov krompir in sol


Posoda, v kateri pripravljate s karijem začinjene jedi, še dolgo oddaja značilen vonj. Odpravite ga tako, da naribate nekaj surovega krompirja, ga položite vanjo, posujete s soljo in pokrijete s pokrovko. Počakajte vsaj dve uri, nato lonec splaknite in temeljito pomijte.
Preberite še: Pecljev in koščic nikar ne mečite v smeti

Besedilo: Mateja Florjančič
Fotografija: Thinkstock
Datum Objave: 11.6.2018 ob 09:06

Več iz te teme:

hranavonj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja