Odprta Kuhinja

Papir za peko: Vsi presenetljivi načini za uporabo

Odpri galerijo
A+   A-
Papir za peko ni samo za peko.


Vsak, ki vsaj enkrat letno odpre pečico, gotovo ve, da je papir za peko vedno dobro imeti pri roki. Z njegovo uporabo se namreč v velikem loku izognemo drgnjenju zasušenih in zapečenih ostankov s pekačev in modelov, prav tako pa nam prihrani tudi nekaj maščobe, ki bi jo sicer uporabili za pekače. A papir za peko ni uporaben samo pri peki. Preverite, kje vse vam bo v kuhinji še priskočil na pomoč.

Zaščitite kuhinjske omarice


V mislih imamo njihove vrhnje površine. Teh sicer vsakodnevno ne ujamete v svoje vidno polje, a na njih se na vrhu nabira prah, včasih pa tudi malce maščobe. Da bo čiščenje lažje, priporočamo, da vrh omaric prelepite s papirjem za peko. Vsake toliko ga tako le zamenjate in omarice bodo ostale čiste, kot bi bile nove.

Zaščitite predale v hladilniku


Papir za peko ne prepušča vode, zato je odličen tudi za zaščito predalov v hladilniku, v katerih hranite sadje in zelenjavo. Vlaga papirja namreč ne bo zmehčala, zato je veliko bolj učinkovit od papirnatih brisačk.

Zaščitite predale


S papirjem za peko lahko zaščitite tudi notranjost kuhinjskih omaric in predalov. Lesene površine lahko preprosto oblepite in tako preprečite, da bi se na njih nabirala maščoba, prah in druga umazanija.

Naredite lij


Potrebujete lij, pa ga vedno pozabite kupiti? Pomagajte si s papirjem za peko. Ker ne prepušča tekočin, se bo odlično odrezal pri pretakanju pijač. Iz njega izrežite poljubno veliko površino in jo zvijte v stožec.

Zaščitite živila


Danes se že dobro zavedamo, koliko plastike vsakodnevno proizvedemo in kako pomembno je, da se ji, če je to le mogoče, izogibamo. Namesto plastične folije lahko tako uporabimo papir za peko. Vanj lahko zavijete sir, mesnine, pa tudi sendviče.

Za sijočo pipo


Bi si mislili? S koščkom papirja za peko lahko spolirate kuhinjsko korito in pipo! Pipo očistite, nato pa s koščkom papirja za peko podrgnite po površini. Svetila se bo, kot bi bila nova!

Zaščitite opekač


Vas moti, da vsakič, ko v opekaču naredite topli sendvič, nato čistite zapečene ostanke sira? Med plošči postavite en list na pol prepognjenega papirja za peko. Vsa umazanija se bo tako ujela nanj in čiščenje opekača po vsaki uporabi tako ne bo potrebno.
Preverite še: Pavlova, ki bo med peko ostala snežno bela

Fotografija: Getty Images
Vir: The Kitchn
Datum Objave: 12.7.2019 ob 08:07

Več iz te teme:

trikipapir za pekopapir

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.