Pavlova, ki bo med peko ostala snežno bela

Priljubljena poletna torta pavlova tokrat diši po jasminu.

Recept je nastal v kuhinji naše spletne urednice Mateje Delakorda, ki jo lahko spoznate tukaj. Pavlova je njena najljubša pregreha, zato si je zadala, da razišče, kako to sladico narediti lepo kot na fotografijah ali v imenitnih slaščičarnah. Saj veste, iz pečice žal pogosto potegnemo porumenelo beljakovo podlago. Če boste sledili receptu priljubljene Darje Končarevič iz Bazilike, ki ga najdete tukaj, ne bo šlo nič narobe, a izurjena avtorica od vas zahteva malce več spretnosti, tudi termometer. To pa je recept, ki ga pripravite zelo hitro, le svojo pečico morate dobro poznati. Poskusite z Matejinim predlogom, pri njej namreč tako zelo dobro uspe. Pri peki se držite zelo nizkih temperatur, kajti le tako bo krilce iz beljakov ostalo belo. Če se začne med peko iz pavlove cediti tekočina, ponovno zvišajte temperaturo, a zmanjšajte čas peke. Še dva namiga: uporabljajte beljake sobne temperature, med stepanjem pa jim sladkorja nikar ne dodajte prehitro.

Sestavine

Podlaga
– 6 beljakov
– 360 g sladkorja
– sok polovice manjše limone
– 2 žlički koruznega škroba
– strok vanilje

Nadev
– 500 ml smetane
– veliko jagodičevja

Preliv
– 200 g gozdnih borovnic
– 100 g sladkorja
– sok pol limone
– 2 žlici jasminovega čaja

Priprava

1. Pečico vključimo na 150 stopinj.

2. Stepemo beljake. Ko začnejo postajati beli, žlico po žlico dodajamo sladkor. Stepamo še tako dolgo, da postane sneg zelo čvrst in svetleč. Med prsti ne smemo več čutiti kristalčkov sladkorja.

3. Dodamo škrob, limono in vaniljo in stepamo še približno dve minuti, da se vse lepo poveže.

4. Beljake stresemo na pekač, obložen s peki papirjem. Najbolje, da si nanj narišemo krog s premerom največ 20 cm, da nam bo v pomoč pri oblikovanju. Robove lahko še dodatno oblikujemo s spatulo ali enakomerno oblikovanim nožem, in sicer tako, da vlečemo poteze od spodnjega roba proti zgornjemu.

5. Pekač postavimo v pečico. Po 20 minutah znižamo temperaturo na 100 stopinj in pečemo še 100 minut. Nato pečico ugasnemo in pavlovo pustimo v zaprti pečici, da se skupaj ohladita. Če bi vrata odprli prej, bi se pavlova sesedla. Pri tej temperaturi bi morala ostati snežno bela.

6. Pripravimo preliv: borovnice stresemo v posodo, posujemo s sladkorjem in postavimo na ogenj. Dodamo še limonov sok in kuhamo nekaj minut, da se borovnice razpustijo. Ugasnemo ogenj. Dodamo jasminov čaj, pomešamo in spet počakamo nekaj minut, da se jasmin infuzira. Vmes pokusimo, ali imajo borovnice že dovolj okusa po jasminu, če ne, še malo počakamo.

7. Nato vse skupaj malo potlačimo, da borovnice oddajo vse, kar nosijo v svojih modrih oblekicah, in precedimo skozi gosto cedilo. Omako postrežemo ohlajeno.

8. Preden pavlovo postrežemo, jo predenemo na lep pladenj, obložimo s stepeno smetano in sadjem ter prelijemo z borovničevo omako.

Namig: Pavlovo vedno obložimo tik pred serviranjem, drugače bomo jedce razočarali z razmočeno zmešnjavo.
In pozor: med peko pena še naraste, zato je nikar preveč ne razpotegnite po pekaču, če želite imeti visoko »baletno krilce«.

Fotografija: Sonja Ravbar

Preberite še:  Navdušil vas bo ta najhitrejši način za pripravo najboljše limonade
Odprta kuhinja

Portal za dnevni odmerek kulinaričnega navdiha.

Objava še nima komentarja.

Comments are closed

Delo Časopisno založniško podjetje d.o.o.
Likozarjeva ulica 1
1000 Ljubljana