Odprta Kuhinja

Pirhi v teranu

Pirhi v teranu (Foto: Manuta/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Teran je čudovito naravno barvilo, ki poleg barve na lupini pusti še srebrne lesketajoče se pikice.

To je zagotovo eden najpreprostejših pristopov za čudovito obarvana jajca, ki pa smo se ga mi lotili malce drugače od drugih. Na našem portalu smo namreč znani, da se pri pirhih trudimo, da so ne le lepi in naravni, temveč tudi okusni, z lepim rumenjakom, ki ni gumijast in zelen. Da to dosežemo, je ključen način kuhanja jajc, ki ga bomo obnovili v nadaljevanju, nato pa se lotili barvanja.

image_alt
Pirhi: vse to zmorejo čebulni olupki (VIDEO)

image_alt
Naš letošnji favorit: naravni cvetlični pirhi

Priprava in kuhanje jajc

Vsa jajca pred kuhanjem operemo z ekološkim čistilnim sredstvom za posodo in zdrgnemo z grobo gobico, da odstranimo tisti voskasti zaščitni sloj.

Naša pravila za kuhanje velikonočnih jajc so naslednja: zložimo jih v mrzlo vodo, ki naj sega približno centimeter čez njih. Ko zavre, izklopite plin, jajca pokrijete in jih pustite v kropu še 12 minut za velikost M in kako minuto dlje za velikost L. Zaupajte nam: perfektna bodo!

Barvanje

Naš časovni tempo sicer naravnemu barvilu ne dovoli, da bi doseglo teranove globine, a vseeno se lupina zelo lepo vijoličasto obarva, če pa dovolimo, da se jajce v teranu ohlaja kakšnih 10 minut dlje, se odtenek poglobi in nastane prava galaksija.

Preverili smo še, kakšen bi bil učinek, če jajce najprej skuhamo po naših pravilih, nato pa ga prelijemo z mrzlim teranom in namakamo čez noč: odtenek je zelo podoben tistemu, ki je nastal med daljšim namakanjem jajca v vreli vodi, le da je na jajčni površini nastala nekakšna gosta čipka temnih vijoličastih odtenkov, groba na dotik in seveda posuta s srebrnimi pikicami.

Z naravnimi barvili obarvana jajca je treba pustiti, da se osušijo, šele potem s krpo obrišemo ostanke barvil, če je potrebno.

Teran je med našimi favoriti, zelo priporočamo!

Priporočamo še: Ne dobite belih jajc? Nič hudega! Tako si jih naredimo sami.

Datum Objave: 29.3.2024 ob 05:03

Več iz te teme:

velika nočpirhi v teranunaravno barvanje jajc

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja