Odprta Kuhinja

Poiščite čas za druženje in kakovostne okuse

Party dinner table, celebrating with friends of family served at home or in a restaurant. Toned picture
Odpri galerijo
A+   A-
Okusni grižljaji, žlahtna kapljica in veliko smeha. Čas za sproščeno druženje s prijatelji je v današnjem hitrem tempu življenja veliko pomembnejši, kot si morda mislite.

»Moramo se kaj videti!« si vedno znova obljubimo, ko se v vsakdanjem hitenju in usklajevanju natrpanih urnikov na daljavo slišimo s prijatelji. Vse pogosteje je to le floskula. Pa ne zato, ker si tega ne bi zares želeli, toda ko lahko stike tako preprosto vzdržujemo tudi prek sodobnih tehnologij, se nam včasih zdi, da dejanskega časa drug z drugim niti ne potrebujemo.

Potrebujemo pristne stike

Pa ni tako. Strokovnjaki s področja psihologije vse glasneje opozarjajo, da virtualno komuniciranje ne more nadomestiti dejanskega stika. Zlasti so temu vse bolj podvrženi otroci, ki se v družbi socializirajo, a hkrati opazujejo odrasle, kako v skrbi za službo in družino nimajo več časa za druženje s prijatelji. Ob tem tudi pozabljamo (ali pa se niti ne zavedamo), da imajo pristni socialni stiki številne pozitivne vplive na naše duševno in telesno zdravje.

Prijatelji so namreč vir naše čustvene podpore. V dolgih letih poznanstva, skupne zgodovine in spominov smo lahko v njih zgradili pomemben steber opore. Z njimi se posvetujemo, jim zaupamo težave, ki nas bremenijo, in s tem pomembno blažimo stres in duševne stiske. Z njimi premagujemo osamljenost, depresijo. Smeh in pozitivna energija ob druženjih nas razvedrita in menda vplivata tudi na boljšo odpornost, vzdrževanje socialnih interakcij pa zlasti v starosti vpliva tudi na boljše kognitivne sposobnosti in podaljšuje življenje.

ni podpisa
ni podpisa
 

Organizirajmo čas

Vse, kar potrebujemo, je torej le: da si vzamemo čas. V današnjem pomanjkanju prostih trenutkov so toliko pomembnejši organizacija, vnaprejšnje načrtovanje dogodkov, skupni virtualni koledarji … Če sta želja in motivacija dovolj veliki, nam bo uspelo.

Za organizacijo druženj ne potrebujemo posebnega razloga – ali pač. Pri tem imejmo v mislih, da so mnogokrat najbolj pristna, zabavna in neponovljiva druženja prav nenačrtovana in spontana. In če se zanje ponudbi priložnost – jo zgrabimo, četudi to pomeni, da je treba v zadnjem trenutku pripraviti pogostitev.

ni podpisa
ni podpisa

Kako poskrbeti za pogostitev v zadnjem trenutku

Na Lidlovih policah boste zlasti v prihajajočih prazničnih dneh hitro našli rešitev. Z izdelki Deluxe boste lahko tudi v zadnjem trenutku pripravili kakovostne jedi in prigrizke za zaključeno družbo in postregli tudi skrbno izbrano vino.

O tem, kakšno kombinacijo pripraviti, smo za nasvet povprašali sommelierko Miro Šemić. Izbrala je vino malbec iz argentinske pokrajine Mendoza: »Je rdeče, intenzivnih sadnih arom in okusov po temnem drobnem sadju. Ima srednje izraženo kislino in okrogle, zrele tanine. Ima srednje dolg pookus.« Če bi ga primerjali s kakšno od slovenskih sort, je najbolj podobno modri frankinji.

ni podpisa
ni podpisa

Pripravite enostaven obrok

Za enostaven obrok lahko pripravimo Deluxe rižoto ali Premium polnjene sveže testenine z rikoto in baziliko, z rikoto in tartufi ali kremnim sirom in rukolo. Dodatno jih lahko obogatimo z Deluxe tartufato ali s pestom s tartufi. »Sadne arome, prijetna svežina in srednje izraženi tanini vina malbec se bodo odlično ujeli s kremnim polnim okusom rižote ali testenine, oplemenitenim z zemeljskimi notami gob in gomoljike,« je svetovala sommelierka.

Na hitro lahko z Deluxe izdelki pripravimo tudi prvovrsten narezek. Izberemo denimo Deluxe pršut San Daniele, kraško panceto, goveji karpačo, domače salame, salamo s pistacijo, s tartufi Postrežemo tudi Deluxe premium paštete in Deluxe sir z gobami, rokfor, polnjeni brie. Koliko različnih dobrot bomo uporabili, je seveda odvisno od števila dobrojedcev. »Karakteristika vsega omenjenega je močnejši okus in slanost. Vino malbec bo odlična spremljava – močnim okusom ponudi bogate sadne arome, slanost se lepo objame z okroglimi srednje izraženimi tanini, prijetna kislina očisti usta zamaščenosti,« še pove sommelierka.

ni podpisa
ni podpisa

Vino in zaključena družba

Izbrana druščina naj uživa v izbranih okusih. In pokušina naj bo kakovostna. Ko gre za pisano družbo, zato izberemo vino srednjega telesnega tipa, da z njim zadovoljimo povprečje. Kot pravi sommelierka, je malbec idealen primer splošnega, prijaznega vina. Izberemo tudi primeren kozarec za rdeče vino – s širšo čašo, saj to vino »potrebuje več zraka, da zadiha, da zapleše v kozarcu, ko ga zavrtimo. Tedaj se sprosti več kot 50 odstotkov teh hlapnih snovi«.

ni podpisa
ni podpisa

Vino postrežemo pri primerni temperaturi – od 15 do 16 stopinj Celzija. Kot pravi poznavalci ga lahko ponudimo in predstavimo z leve strani, natakamo pa z desne.

Preostane nam le še trk s kozarci, pogled v oči in najlepše želje – po ponovnem snidenju.


Ministrica za zdravje opozarja: "Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!"

Naročnik oglasne vsebine je Lidl

Datum Objave: 27.11.2023 ob 17:11

Več iz te teme:

vinopogostitvedruženjeprijateljimalbecLidl Deluxe

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja