Odprta Kuhinja

Pozabite na goro pekačev: z enim pripomočkom do različnih velikosti biskvitov

Prvi korak.
Odpri galerijo
A+   A-
Trik, ki prihrani denar in prostor, saj lahko z le enim tortnim obročem spečemo vse velikosti okroglih biskvitov.


Predal s pripomočki ljubitelja peke sčasoma postane obupen: v njem se gnetejo modeli raznih velikosti. Od tistih največjih, ki so bili nujni včasih, do majhnih, kakršne bolj priporočamo in uporabljamo zdaj, ko vemo, da je bolje jesti manj sladkorja. Lea Sterle in Neli Selan z BIC Ljubljana pa sta nam pokazali trik, s katerim sami ustvarjamo vse mogoče velikosti modelov. Brez dodatnih stroškov in s samo dvema kosoma opreme.

Ker je v Sloveniji tortopeka neverjetno razmahnjena, le malo bralcev ne bo vedelo, kaj je to tortni obroč. To je kovinski trak, malo višji kot običajne torte, ki ga uporabljamo pri končnem oblikovanju tort, kot kalup, v katerega nizamo plasti, »nadstropja« torte. Ta obroč je prilagodljiv: lahko ga nastavimo na široko paleto velikosti, pač primerno razmaknemo in spnemo s kovinskima sponkama, da ne skoči nazaj. Ta kos opreme ima verjetno vsak, ki rad peče torte.

Do tu smo vse vedeli in nam je bilo jasno. Osupnili pa smo, ko sta nam Lea in Neli povedali, da je v obroču mogoče peči tudi biskvite. Kako, saj nima dna, pa na rob se bo prijelo, mar ne?

Tortni obroč uporabimo kot pekač. Kako?


Trik, ki nas je res navdušil, je tak: dno tortnega obroča dodamo v obliki peki papirja, pri čemer ga je treba zgolj pravilno oblikovati. Če bi obroč kar postavili na pekač, obložen s peki papirjem, bi tekoče testo spodaj uhajalo. Kar pa se ne zgodi, če rob okrog in okrog oblikujemo na enak način, kot ga uporabimo, ko poskušamo speči na primer ribo v paketku iz papirja za peko, znanem kot papilotte.

Začnemo tako, da del papirja naslonimo na zunanji rob obroča, potem pa ga s prsti naprej uvijamo tesno ob rob, da dobimo nekakšen svaljek, pravzaprav rob, ki je kot svedrček (kot na fotografiji spodaj). Ko končamo, obroč postavimo na pekač iz pečice, vlijemo testo in spečemo kot običajno.

Še enkrat: v čem je dragocenost tega trika? V tem, da smo obroč nastavili na točno takšen premer, kot ga zahteva recept: ne potrebujemo več gore pekačev različnih dimenzij ali obnavljanja matematičnih lekcij iz osnovne šole, da proporcionalno zmanjšujemo ali povečujemo količino sestavin, kadar nimamo modela, ki ga zahteva recept.

Prvi korak.
Prvi korak.


Drugi korak.
Drugi korak.

Preberite tudi: Meringa: temelji, ki jih morate poznati, da bo pavlova snežno bela in brez razpok

Naslovna fotografija: Carlos Ivan Gil Iglesias/Getty Images
Deloindom.si: Mravlje v stanovanju: Tako se jih znebite na naraven način
Datum Objave: 8.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

tortabiskvittortni obročpekač za torto

Naročite se na e-novice:

Karina Cunder Reščič
Karina Cunder ReščičLjubiteljica juh, banketov, lepo pogrnjenih miz, divje hrane, eksperimentiranja z recepti tik preden pridejo gostje in predavanja dvema otrokoma, kako je hrana eden od načinov, s katerimi se tudi lahko izrazi spoštovanje in dostojanstvo.