Odprta Kuhinja

Preprost trik Marthe Stewart, da boste česen olupili v desetih sekundah

ni podpisa
Odpri galerijo

Tako bo lupljenje česna menda lažje.
Česen je izredno zdrava sestavina, ki popestri in poudari okus marsikatere jedi, a njeno lupljenje niti približno ni zabavno. No, razen, če vprašate slavno televizijsko kuharico Martho Stewart. Sama namreč pravi, da je lupljenje česna lahko popolnoma preprosto in nikakor zoprno opravilo. Seveda česna ne lupi kar tako, temveč ima za to kuhinjsko opravilo svojo tehniko.

Kot je pred kratkim povedala v oddaji The Today Show, boste za lupljenje česna na njen način porabili pičlih deset sekund. Pri tem pa ne boste potrebovali nobenega posebnega pripomočka. Česen boste po Marthini metodi namreč najlažje olupili z dvema kovinskima posodama.
Priporočamo še: Osnove: Vrste čebule in njihova uporaba

Kako?


Kot že rečeno, boste potrebovali dve kovinski posodi za mešanje sestavin. Ti naj bosta različnih velikosti, nato pa v eno stresite nekaj strokov česna in drugo postavite čeznje. Z rokama primite obe posodi, ju stisnite skupaj in pretresite. Premikanje bo sprožilo lupljenje in koža se bo tako kar sama slekla s strokov.
Priporočamo: Poletov recept za solzno juho

Tako se boste izognili zamudnemu slačenju tankih kožic z vsakega stroka posebej, obenem pa se česna sploh ne boste dotaknili in vaše dlani ne bodo dobile močnega vonja, ki ga oddaja česen.

Če pa vas Marthina metoda ne prepriča, še vedno lahko posežete po običajni tehniki. S stranico noža pritisnite na vrh celega česna, nato pa povečujte pritisk, dokler ne razpade na posamezne stroke in začne polzeti iz kože. Tudi ta metoda je učinkovita, čeprav za seboj pusti veliko več umazanije in tisti neprijeten vonj na rokah.

Fotografija: Getty Images
Vir: The Kitchen
Preberite še: Mariah Dolenc, Američanka v Sloveniji: »Vedno se mi je zdelo smešno, kako vas skrbi, da bi gostje domov odšli lačni«
Datum Objave: 8.4.2019 ob 07:04

Več iz te teme:

česenMartha Stewart

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.