Odprta Kuhinja

Pretesno zaprti kozarci: triki, kako jih lažje odpremo

Fotografija: CentralITAlliance/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Včasih se zdi, da imamo premalo mišic, da bi odprli zatesnjen kozarec marmelade, kislih kumaric ali drugih vložnin. Takrat imamo kar nekaj možnosti.


Shrambe in hladilniki so navadno polni kozarcev, napolnjenih s takšnimi in drugačnimi dobrotami. Od okisane zelenjave, do marmelad in drugih različic ozimnice. Naj bodo vložnine domače ali kupljene, pomembno je, da so kozarci dobro zatesnjeni, saj bodo živila v njih le na ta način dolgo zdržala in počakala, da jih zaužijemo. A to nam lahko povzroča tudi težave. Težko jih je odpreti in včasih le moč in trma pač nista dovolj.

Najprej je seveda treba poudariti, da morajo biti naše roke, ko se lotimo odpiranja kozarcev, čiste in suhe. V nasprotnem primeru z njih umijemo morebitno maščobo ter jih osušimo s kuhinjsko krpo. Nato poskusimo še enkrat, in če ne gre, lahko na roko nataknemo silikonsko rokavico, saj bomo na ta način v prijem dobili nekaj več trenja. Tudi nekaj iz blaga, denimo brisača, lahko pripomore. A včasih tudi to ne bo dovolj, da bi se dokopali do vsebine kozarca za vlaganje.
Aktualno: Vlaganje kumaric: na enem mestu vse, kar morate vedeti za najboljši rezultat

Vilice, noži, topla voda


Navadno se kozarec ne odpre zaradi vakuuma, ki se je ustvaril pod pokrovom. V tem primeru moramo vanj spustiti zrak, to pa lahko storimo na različne načine. Najprej poskusimo potolči po spodnjem delu kozarca. Če bomo pri tem zaslišali nekakšen klik, nam je najverjetneje uspelo sprostiti pokrov. Lahko si pomagamo tudi tako, da pod pokrov poskusimo zatakniti jedilni nož, ročaj žlice ali podoben kuhinjski pripomoček, ki bo pod rob spustil malo zraka.

Še malce bolj fizikalen namig: zatesnjen kozarec postavimo pod curek vroče vode. Ker se kovina, iz katere je pokrovček, pri visokih temperaturah razširi, ne bo več tako tesno pritrjena na steklen kozarec in vanj se bo tako uspelo izmuzniti nekaj zraka. Vakuum se bo sprostil in mi bomo lahko brez pretiranega truda odprli pokrovček.

Preverili pa smo še nekaj namigov in kako delujejo. Ali trik z žličko zares pomaga? Ali se splača investirati v odpirače ter kje jih kupiti? Nam bodo prišle prav gumijaste rokavice? Nadaljevanje preberite TUKAJ.
Preberite še: Prej in potem: poglejte, kako čudovito kuhinjo smo si naredili iz te stare menze

Fotografija: STEEX/Getty Images
Deloindom.si: Ali veste, na kakšnih drevesih raste čokolada?
Datum Objave: 18.7.2023 ob 07:07

Več iz te teme:

vlaganjekozarecvakuum

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.