Odprta Kuhinja

Ribe in morski sadeži: Tako jih pravilno odtajamo

Odpri galerijo
A+   A-
Imate radi morsko?

 

 


Poleti meso zelo radi zamenjamo za ribe in druge morske dobrote, pravzaprav si jih nadvse radi privoščimo skozi celo leto. Če se le da, v bližnjo ribarnico skočimo po sveže dobrote, a ker je včasih težko dobiti včerajšnji ulov, si pomagamo tudi z zamrzovalnikom.

Z zamrznjenimi ribami in morskimi sadeži načeloma ni nič narobe. Seveda so vsa živila najboljša sveža, če imate radi na primer surove škampe pa verjetno veste, da ti celo morajo biti zamrznjeni, preden jih postrežemo. Da se pri nizkih dobrotah znebimo bakterij, seveda.

A danes nas zanima, kako najbolj varno odtajati morske dobrote, da ne bo prišlo do morebitne kontaminacije.

Če veste, da si boste zvečer privoščili ribo, je najbolje in najbolj varno, da jo večer prej vzamete iz zamrzovalnika in postavite v hladilnik. Tako se bo namreč enakomerno in počasi talila pri nizkih temperaturah, ki niso ugodne za razvoj bakterij.

 

 

 

Mikrovalovna pečica?


Nikakor. Ko gre za tajanje mesa, smo jo zelo odsvetovali, pri ribah in morskih sadežih pa smo v njeno neuporabnost v tem primeru še bolj prepričani. Tudi, če ima vaša mikrovalovna pečica funkcijo odmrzovanja, bo namreč precej pokvarila teksturo mesa. Ribje je namreč precej delikatno in po nekaj deset sekundah v mikrovalovni pečici ne bo več tako mehko in nežno.

 

 

Pult?


Prav tako ne priporočamo, da ribe talite na kuhinjskem pultu. Sobne temperature so namreč odlične za razvoj bakterij in med tem, ko se bo ribje meso počasi tajalo, se bodo pričele veselo razmnoževati.

 

 

Najboljša rešitev?


Voda. Najbolj varno boste ribe in morske sadeže odmrznili pod hladno vodo. Vroča ali topa bi namreč spret pokvarili teksturo, ledena bi učinkovala prepočasi, hladna pa vam bo ribo kaj hitro pripravila na peko oziroma drugo vrsto priprave.

Čeprav ribe sicer plavajo v vodi, ne priporočamo, da jih talite direktno v vodi. Naj ostanejo v embalaži oziroma plastični vrečki, saj bodo sicer tako razmočene, da jih boste težko hrustljavo zapekli. Najbolje je torej, da v korito postavite velik lonec ali skledo, vanjo natočite hladno vodo in vanjo postavite še embalirane ribe. Vodo zamenjajte vsakih 15 minut in v nekaj krogih bo riba nared za pripravo.

Fotografija: Getty Images
Vir: Basically

 

 

Preberite še: Adijo avokado, to so najbolj trendi živila, ki jih bomo kupovali v prihajajočem letu

 

Datum Objave: 23.8.2019 ob 07:08

Več iz te teme:

mesne jediribezamrznjeneribe in morski sadeži

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.