Riž: 6 koristnih informacij, ki jih je dobro poznati

Odpri galerijo
A+ A-
Čeprav mislimo, da o rižu vemo že vse, pa je to šopek priročnih informacij.
1. Kuhanje riža in količina
Preberite tudi: Strokovnjaki pravijo, da bi morali z rižem najprej narediti to
2. Čas kuhanja
Nebrušeni rjavi riž se kuha približno 45 minut, brušeni beli riž 20 minut, parboiled pa približno 10 minut.
3. Hranilna vrednost
Prehransko najbogatejši je nebrušeni rjavi riž, najmanj hranilnih snovi vsebuje beli brušeni. Prvi je bogat z vlakninami, številnimi minerali in vitamini skupine B.
4. Kateri je cenejši?
Vsak zavitek riža vsebuje tudi manjši (dovoljeni) delež lomljenih zrn. Ker se lomljena zrna bolj zlepljajo med seboj, mora biti večji delež ustrezno zapisan na embalaži. Takšen riž je cenejši.
5. Basmati
Slovi po svojem okusu po oreščkih. Zrna vsebujejo manj škroba in se ne zlepljajo. Ta vrsta je nepogrešljiva, če pripravljamo jedi pristnega azijskega okusa.
6. Divji
To ni pravi riž, ampak gre za semena vodne trave. Vsebuje izjemno veliko vlaknin in mineralov, zaradi visoke cene pa ga navadno mešamo z basmatijem.
Priporočamo še: Hrana iz shrambe: vrhunska osnovna rižota
Fotografija: Valeriy_G/Getty Images
Datum Objave: 7.1.2021 ob 08:01