Odprta Kuhinja

Riž: 6 koristnih informacij, ki jih je dobro poznati

Rice is a staple food in Japan, and in most cases it is often eaten with a combination of rice, side dishes and miso soup. The characteristic of rice in Japan is short grain rice, which is different from long grain rice that can be eaten in many Asian regions. There are also features in its way to cook, cooking utensils and rice cooker made for that are one of the popular products known worldwide.
Odpri galerijo
A+   A-
Čeprav mislimo, da o rižu vemo že vse, pa je to šopek priročnih informacij.

 1. Kuhanje riža in količina
Glede količine in časa kuhanja sledimo navodilom na embalaži. Najpogosteje velja, da za štiri osebe za glavno jed zadošča 250 g rjavega, 200 do 250 g belega (za rižoto) oziroma 350 do 400 g riža parboiled.
Preberite tudi: Strokovnjaki pravijo, da bi morali z rižem najprej narediti to

2. Čas kuhanja


Nebrušeni rjavi riž se kuha približno 45 minut, brušeni beli riž 20 minut, parboiled pa približno 10 minut.

3. Hranilna vrednost


Prehransko najbogatejši je nebrušeni rjavi riž, najmanj hranilnih snovi vsebuje beli brušeni. Prvi je bogat z vlakninami, številnimi minerali in vitamini skupine B.

4. Kateri je cenejši?


Vsak zavitek riža vsebuje tudi manjši (dovoljeni) delež lomljenih zrn. Ker se lomljena zrna bolj zlepljajo med seboj, mora biti večji delež ustrezno zapisan na embalaži. Takšen riž je cenejši.

5. Basmati


Slovi po svojem okusu po oreščkih. Zrna vsebujejo manj škroba in se ne zlepljajo. Ta vrsta je nepogrešljiva, če pripravljamo jedi pristnega azijskega okusa.

6. Divji


To ni pravi riž, ampak gre za semena vodne trave. Vsebuje izjemno veliko vlaknin in mineralov, zaradi visoke cene pa ga navadno mešamo z basmatijem.
Priporočamo še: Hrana iz shrambe: vrhunska osnovna rižota

Fotografija: Valeriy_G/Getty Images
Datum Objave: 7.1.2021 ob 08:01

Več iz te teme:

riždivji rižbasmatičas kuhanja

Naročite se na e-novice:

Mojca Koman
Mojca KomanVsakdanje kuhanje je zame strokovni izziv, ker hrana je pač vir hranil, s katerim gradimo zdravje. Ta skupek vitaminov, mineralov, beljakovin ... pa gre seveda laže dol, če je zapakiran v okusno, dišečo in lepo jed, ki je hitro pripravljena. Vsekakor mi je vedno v veselje pripraviti takšen obrok, da sem z njim zadovoljna kot nutricionistka in kot mama. In jasno, da ga nič ne ostane.