Odprta Kuhinja

S tem enostavnim trikom boste popravili praske na krožnikih, da bodo videti kot novi

Odpri galerijo
A+   A-
Ste že slišali za vinski kamen?Se še spomnite navdušenja, ko ste v kuhinjo prinesli škatlo čisto novega jedilnega servisa in nove krožnike s previdnostjo zlagali v omarice? Navdušenje ob pogledu nanje je verjetno počasi popustilo, prav tako pa je s časom začela šepati previdnost. In danes lahko na marsikaterem krožniku opazite odrgnino, ki ste jo pridelali, ko ste krožnik malce površno porinili v pomivalni stroj, ali ureznino, ki jo je povzročil preoster nož.

Stari krožniki zagotovo niso več tako lepi, kakor so bili na dan, ko ste jih prinesli iz trgovine. Pa veste, da jim lahko pomagate osvežiti njihov malce načet videz? In to s čisto malo iznajdljivosti in truda.

Vinski kamen za peko in gospodinjska opravila


Za tokratno gospodinjsko čarovnijo bomo potrebovali vinski kamen. Bel prašek je stranski produkt pridelave vina, njegova sol pa je bogata s kristali, ki v kulinariki krepijo čvrstost jajčnih beljakov, pomagajo testu, da vzhaja in še kaj. Ravno ti kristali pa bodo naši najboljši prijatelji tudi pri restavriranju domačih krožnikov!

Vinski kamen boste našli pakiran v podobnih zavojčkih kot pecilni prašek. Tudi našli ga boste na bližnjih policah. Na oddelku za peko, torej. Ker vsebuje kislino, se v kombinaciji z vodo odlično obnese še pri čiščenju marsikatere kuhinjske zagonetke. A vrnimo se k popravilu krožnikov.

Izberite krožnik, katerega odrgnine vas mučijo, in na njegovo površino potresite vinski kamen. Pred tem poskrbite, da je krožnik seveda čist in suh. Nato vinskemu kamnu dodajte nekaj kapljic vode ter vse skupaj s prstom nežno razmažite tako, da nastane nekakšna pena. To vtrite v razpoke v krožniku in počakajte, da te izginejo. Po nekaj minutah delovanja vinskega kamna krožnik izperite pod tekočo vodo.

Opazite razliko? V komentarjih na Facebooku bomo veseli vaših odzivov in rezultatov!
Preberite še: To so slaščičarne, ki slovijo po najboljših krofih v Sloveniji

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 19.2.2020 ob 10:02

Več iz te teme:

krožniktrikvinski kamenkrožnikirazpoke

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.