Odprta Kuhinja

Skrivnost čvrste in še bolj okusne stepene smetane je v dodatku te sestavine

MichellePatrickPhotographyLLC/Getty IMages
Odpri galerijo
A+   A-
Stepena smetana je lahko še boljša!


Poletje je mimo, a to še ne pomeni, da je sezona sadnih kup zaključena. Sezonskega sadja je dovolj, da pripravimo svežo sladico z belim kupčkom na vrhu. Pred nami pa je tudi obdobje, ko bomo veliko pekli in seveda se slednja prileže tudi zraven takšnih in drugačnih sladic. Nasvet, kako bo stepena smetana kar najboljša, zato ni odveč, kajne?
Aktualno: Nataša Đurić: Pekovska zvezda v Ljubljani

Sladka smetana ima že sama po sebi kremast mlečni okus, vedno pa jo lahko še malce izboljšamo. Naučili smo se že, da jo velja stepati počasi, saj bo tako obstojna dlje. K njeni čvrstosti pa bo prispeval tudi dodatek sestavine, ki jo imate najverjetneje vedno v hladilniku. Govorimo o kisli smetani oziroma creme fraiche, ki bo dodala nekaj kisline in maščobe, kar prispeva k polnejšemu okusu in stabilizaciji sladke smetane. Po domače: stepena sladka smetana ne bo tako hitro postala vodena.

Pravo razmerje, ki traja dlje


Pri mešanici kisle in sladke smetane se velja držati pravega razmerja. Vsaki skodelici sladke (to je merilna enota, ki običajno velja za jogurtov lonček oziroma 240 mililitrov)  dodamo 4 žlice kisle. Nato se stepanja lotimo tako kot običajno in mikser ugasnemo, ko opazimo, da je mešanica primerne teksture. Ravno zaradi dodatka kisle smetane lahko vse skupaj pripravimo tudi do štiri ure vnaprej, saj bo krema dolgo držala in v hladilniku počakala, da jo postrežemo.

Strahu, da bi bila smetana kiselkastega okusa, ni, vseeno pa po želji lahko dodate žličko ali dve slaščičarskega sladkorja, ki se bo hitro raztopil. Morda vam zadiši tudi kapljica vaniljeve paste, ki bo prav tako obogatila smetanasto kremo.

Stepeno smetano nato postrežemo ob izbrani sladici ali sadju, z njo pa lahko okrasimo tudi kakšno torto ali jesensko obarvano pito.

Fotografija: MichellePatrickPhotographyLLC/Getty Images
Deloindom.si: Doma narejeno ogrevalo, ki je aktualno na družbenih omrežjih
Datum Objave: 12.10.2022 ob 13:10

Več iz te teme:

stepena smetanasladka smetanakisla smetana

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.