Odprta Kuhinja

Palačinke s skuto in beljaki

Palačinke s skuto in beljaki (Foto: Blaž Samec)
Odpri galerijo
A+   A-
Popolne palačinke za takrat, ko moramo porabiti beljake. Zdrava različica, saj ne dodajamo sladkorja, za merico beljakovin pa poskrbi še skuta.

Te pa si pripravite na pustni torek – prenajedeni cvrtja in pravzaprav z mislijo, da se bo nekaj posta pravzaprav prileglo. Pustni torek je v mednarod­nem okolju ponekod znan tudi kot svetovni dan palačink. Zakaj? Ker so se nekdaj predani katoliki v času pred veliko nočjo odrekli vsej bogati hrani: ne samo mesu, tudi jajcem, maslu ... In tako so si zadnji dan pred pepelnično sredo, ki prinaša strogi post, najbrž privoščili predvsem jedi, ki so vse našteto vsebovale. Ker potem nekaj časa ni bilo ničesar.

Naše palačinke so pravzaprav ameriškega tipa, debele. Kar pa nam je bilo všeč prav pri tem receptu, je to, da zanje porabimo beljake (še vedno so v hladilniku, ker toliko indijančkov se pa tudi ne poje), skuto, zaradi katere so bolj nasitne, povrhu pa še staro banano – prav tisto, ki pozabljena in sama čaka v košarici za sadje.

Palačinke s skuto in beljaki

  • 180 g moke
  • žlička pecilnega preška
  • majhna zrela banana
  • za pest pasirane skute ali rikote
  • 1,5 dl mleka
  • 2 beljaka
  • 1/2 žličke vaniljevega ekstrakta
  • ščep soli
  • maslo za peko

Priprava

  1. V skledo damo beljaka s ščepom soli in z ročnim mešalnikom stepamo, da dobimo trdne vršičke.
  2. Banano olupimo in jo z vilicami pomečkamo.
  3. Mleko pomešamo z rikoto ali skuto, da dobimo tekočo zmes.
  4. V večjo skledo nasujemo moko, najbolje, da jo presejemo, dodamo zmečkano banano, vaniljo in mleko s skuto.
  5. Vse zares dobro premešamo, da se znebimo morebitnih grudic moke, nato zelo narahlo vmešamo še beljakov sneg.
  6. Manjšo ponvico s premazom proti prijemanju segrejemo na srednje močnem ognju. Vanjo damo košček masla, toliko, da bo cela namaščena. Lahko uporabimo tudi večjo ponev, da bomo pekli več palačink hkrati.
  7. Za vsako palačinko damo na ponev dve žlici (s kupčkom) mase, nekoliko razmažemo v krogec in pečemo tako dolgo, da na zgornjem delu opazimo mehurčke ali luknjice, potem jo obrnemo in spečemo do konca. S prvo preverimo moč ognja in debelino, ki nam bo najbolj ustrezala.

Priporočamo še: Pekoče zelje: izvrstna zeljna solata malo drugače

Onaplus.si: Slovenska družina, ki že 300 let vodi gostilno z Michelinovo zvezdico

Datum Objave: 13.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: