Odprta Kuhinja

Štiri površnosti v kuhinji, ki lahko škodujejo vašemu zdravju

Odpri galerijo
A+   A-
Vsak ima svoje navade, a nekaterih pravil se je treba držati.V kuhinji se radi sprostimo in stvari delamo po svoje. Vsak ima edinstven način kuhanja, razlikujemo pa se tudi pri gospodinjskih opravilih. A obstajajo nekatera pravila v kuhinji, ki jih nikakor ne gre spregledati, saj lahko tako škodujemo svojemu zdravju.

Spodaj preverite, ali upoštevate vsa štiri kuhinjska pravila, ki služijo kot preventiva proti zastrupitvam in podobnim kulinaričnim nevšečnostim.

1. Prava temperatura v hladilniku


Živila so varna, če upoštevate pravila za njihovo shranjevanje. Večino stvari je najbolje hraniti kar v hladilniku, a ta pravilno deluje le, če je nastavljen na ustrezno temperaturo. Preverite, ali se temperature v vašem hladilniku gibljejo med 5 in 7 stopinj Celzija!

2. Različni deski za rezanje


Seveda desko po končani uporabi vedno dobro operemo, a nekatere bakterije, ki so predvsem v mesu, nikakor ne smejo zaiti na druga živila, saj lahko povzročijo zdravstvene težave. Zato imejte v kuhinji vedno vsaj dve različni deski za rezanje – eno uporabite za rezanje surovega mesa, drugo pa za preostala živila.
Ali izbrati leseno ali plastično, preberite tukaj.

3. Umivanje rok


Preden pričnete s kuho, vedno umijte roke, prav tako to ponovite, kadar imate opravka s surovim mesom ali jajci. Morebitne bakterije se bodo tako težko razširile na druga živila, vi in vaši najbližji pa boste tako brez skrbi.

4. Lupljenje zelenjave


Čeprav se v lupinah marsikaterega sadja in zelenjave skriva prava zakladnica vitaminov, vam moramo žal odsvetovati njihovo uživanje. Sadeži, kupljeni v trgovini, so velikokrat prepotovali dolgo pot ter bili obdelani in škropljeni z marsikatero snovjo, ki vašemu zdravju nikakor ne koristi. Zato sadje in zelenjavo, če le ne prihajata z vašega vrta, raje olupite.
Preberite še: Triki, da bo vaša deska zdržala dlje

Fotografija: Thinsktock
Datum Objave: 17.4.2018 ob 15:04

Več iz te teme:

zdravjekuhinjaumivanje rok

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.