Odprta Kuhinja

Štirje razlogi, zakaj po obroku potrebujete sladico

Odpri galerijo
A+   A-
Zakaj je v naših želodcih še vedno prostor za nekaj sladkega, čeprav je za nami obilno kosilo ali večerja?



Odgovor smo poiskali v knjigi Eat to Feel Full and Nourish Yourself for Good prehranske strokovnjakinje in avtorice Jeanette Bronée, v kateri uči, kako krotiti svoj apetit.

1. Privoščili ste si preveč preprostih ogljikovih hidratov


Preprosti ogljikovi hidrati povzročajo zaradi zvišanja glukoze v krvi in posledično inzulina željo po sladkem. Tisto pravo sitost brez potrebe po še boste dosegli s pravo mero vnosa zdravih maščob in vlaknin oziroma sestavin z nizkim glikemičnim indeksom, kot so zelenjava, bogata z vlakninami, nekatero sadje, beljakovine in koristne maščobe, ki jih najdemo v oreščkih, oljčnem olju, lososu, avokadu ...

2. Vaš obrok je bil preslan


Kaj si zaželite, ko pojeste vrečo čipsa? Najverjetneje je to najbolj pregrešna čokoladna sladica, kajne? Ko jemo preveč slano hrano, težimo k temu, da bi uravnovesili okus, zato najprej pograbimo po sladkem. Menda pa, česar v knjigi nismo prebrali, željo po sladkem uravnavamo tudi z vnosom dovolj grenkih sestavin.

3. Jeste prehitro, hrane pa ne prežvečite dovolj


Prebavjanje hrane se začne v ustih, ko jed pride v stik s slino. Če ne bomo žvečili dovolj, encimi v slini ne bodo mogli opraviti svojega dela in naše telo ne bo dovolj hitro zaznalo, da smo siti.

4. Premalo pijete


Voda pomaga pri presnovi, zato je, sploh če čutite žejo, po obroku dobro nagniti kozarček. Če se obrok v vašem želodcu ne prebavlja dovolj hitro, si boste tako zaželeli nekaj sladkega.

Foto: Danielle MacInnes/Unsplash

Preberite še: Rabarbara - Lepa in okusna, za nekatere pa strupena
Datum Objave: 4.9.2017 ob 14:09

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice: