Odprta Kuhinja

Tako dolgo moramo v resnici kuhati kislo zelje

Odpri galerijo
A+   A-
Se tudi vi sprašujete, kdaj je kislo zelje ravno prav skuhano? Mnenja so deljena, pravi odgovor pa smo poiskali pri strokovnjakinji za prehrano.


Kislo zelje je tisto živilo, ki ga zlasti pozimi po slovenskih domovih radi in pogosto pripravljamo. Obožujemo ga tudi mi, še več: naravnost uživamo, ko ga lahko na tržnici pred nakupom malo poskusimo, v želji, da še pred prihodom domov preverimo, kako čvrsto in kislo je tokrat. A nas je zanimalo nekaj drugega: kako dolgo naj kuhamo kislo zelje?

Kratek čas


Nekateri prisegajo na to, da je kislo zelje tista sestavina, ki jo je treba kuhati dlje, drugi, da je to fermentirano živilo treba čim manj toplotno obdelati, saj le tako ohrani hranilne vrednosti. Kaj je torej res? »Da se zelje lepo zmehča, je dovolj 20 minut kuhanja.

S toplotno obdelavo se vsebnost nekaterih mikrohranil sicer rahlo zmanjša, a kljub temu ima kuhano kislo zelje več ugodnih vplivov na naše zdravje,« pravi magistrica in inženirka prehrane Janja Kogovšek. Na vprašanje, zakaj kuhamo tako kratek čas, pojasni: »Zaradi fermentacije je lahko prebavljivo živilo, zato toplotna obdelava ni nujna.«

Za hitre, zdrave in poceni jedi


Kislo zelje je osnova različnih tradicionalnih slovenskih jedi. Nanj smo denimo naleteli tudi na nedavni večerji ob začetku festivala Okusi Škofjeloškega, kjer je chefinja Špela Guzelj (Taverna Petra, Gorenja vas) pripravila loško mešanico. Ta preprosta in poceni jed, pripravljena iz kislega zelja, repe, fižola in ješprenja, je tokrat zasijala v bolj moderni obliki, saj jo je krasila hrustljava rezina popečene slanine.

Med priljubljenimi jedmi, v katere vključimo kislo zelje, je tudi jota. Nekateri jo pripravijo zgolj s kislim zeljem, drugi recepti omenjajo kislo repo, so pa tudi takšne recepture, ki zajemajo obe fermentirani zelenjavi, torej zelje in repo.

Tu je tudi krompir v zevnici, preprosta jed iz krompirja in kislega zelja, ki jo poznajo v Pivki in okolici. Priprava je tako preprosta, da bolj enostavno ne gre: olupljen in na kose narezan krompir damo v lonec, čez razporedimo kislo zelje in zalijemo z vodo, ki naj pokrije vse sestavine. Pristavimo, zavremo in zmanjšamo ogenj. Kuhamo toliko časa, da se krompir skuha, kar je zaradi kislosti zelja dlje kot sicer in traja kake tri četrt ure.

Priprava enolončnic s kislim zeljem je nadvse preprosta, hkrati pa ta sestavina ni draga: kilogram kislega zelja lahko kupimo že za nekaj evrov. Prodajajo ga v skorajda vsaki trgovini kot tudi na večini slovenskih tržnic in pri lokalnih kmetovalcih, ki pripravljajo to fermentirano živilo.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: kosila v dobre pol ure

Nasovna fotografija: margouillatphotos/Getty Images
Deloindom.si: Trije načini zlaganja brisač, posteljnine in odej, da bodo vedno urejene
Datum Objave: 18.1.2023 ob 09:01

Več iz te teme:

kislo zeljekuhanje kislega zelja

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.