Odprta Kuhinja

Tako lahko nadomestite paradižnikovo mezgo, ko vam je zmanjka

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Paradižnikova mezga je osnova večine jedi z omako na rdeče, kaj pa storimo, ko je nimamo pri roki?Vseeno lahko pripravimo bolonjsko, zelenjavno ali morsko omako, ki smo si je zaželeli! Z nekaj iznajdljivosti in kuharskega znanja, seveda. A to nikakor ne bo težko, saj spodaj pišemo o nadomestkih, ki jih lahko uporabite takrat, ko vam zmanjka paradižnikove mezge in tako brez skoka v trgovino skuhate za kosilo točno to, kar ste si zamislili.

Sveži paradižniki


Paradižnikova mezga je seveda pripravljena iz paradižnika in precej logično je, da jo lahko z njimi zamenjamo tudi takrat, ko nam je zmanjka. Potrebnega bo malce več dela, a da boste vedeli, koliko paradižnikov potrebujete, svetujemo, da se držite naslednjega razmerja. V omako za vsako žlico paradižnikove mezge, ki bi jo uporabili sicer, zmešamo en srednje velik paradižnik. Da bo imel več okusa, ga spasiramo ter vsaj deset minut kuhamo na zmernem ognju, da iz njega izvabimo močnejši okus.

Konzervirani pelati


Druga najboljša zamenjava za mezgo so konzervirani paradižniki, iz katerih v nekaj sekundah pripravite mezgo, če jih spasirate. Nekateri so morda malce bolj vodeni, zato takrat omako pustite malce dlje vreti, da voda izhlapi. Sicer pa v okusu ne bo prav nobene razlike.

Kečap


Tudi kečap je narejen iz paradižnika in pomagamo si lahko tudi z njim. A ker je večina znamk kečapa precej sladkanih, bomo morali omako nevtralizirati s kislino. V ta namen lahko uporabimo vino ali limonin sok. Kečap dodajajte po okusu, predvsem pa v manjših količinah kot paradižnikovo mezgo, saj je precej koncentriran.

Paradižnikov koncentrat


Če pri roki nimamo ne paradižnika in ne paradižnikove mezge, se bo paradižnikov koncentrat odlično odrezal v omaki. Ena žlica paradižnikove paste bo nadomestila dve žlici paradižnikove mezge.
Preberite še: Jagode: 7 zanimivosti, ki jih je dobro poznati

Priporočamo tudi: Sodobna kuhinja v modri barvi

Fotografija: Photo by cottonbro from Pexels
Datum Objave: 14.5.2020 ob 09:05

Več iz te teme:

paradižnikparadižnikova mezganadomestekparadižnikov koncentrat

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.