Odprta Kuhinja

Tako pravilno operemo kodrolistni ohrovt

Pranje kodrolistnega ohrovta. (Foto: OKrasyuk/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
S pravilnim pranjem in shranjevanjem bo ohrovt ostal svež in varen za uživanje, hkrati pa bo kar najbolje ohranil hranilne lastnosti.

Kodrolistni ohrovt je kapusnica, ki je še kar na polju, ko tla prekrije snežna koprena. V tem času je tako na vrtovih še vedno na voljo, prav tako pa ga lahko kupimo na stojnicah zelenjavne tržnice ali v živilski trgovini. Ohrovt je s svojimi gubastimi in kodrastimi listi idealen za različne recepte, vendar pa je prav ta tekstura lahko izziv pri čiščenju. Kako se tega opravila pravilno lotiti?

image_alt
Ohrovtov čips iz pečice: to zares morate usvojiti

Kodrolistni ohrovt je lahko kontaminiran z bakterijami, kot so E. coli, salmonela in norovirus, ki se pogosto skrivajo v režah in gubah listov. Tudi če ga nameravamo kuhati, je priporočljivo temeljito predhodno pranje, saj tako zmanjšamo tveganje za navzkrižno kontaminacijo v kuhinji. Način pranja in priprave pa vpliva tudi na okus in dolžino svežine te zimske rastline.

Pranje tik pred uporabo

Priporočljivo je, da ohrovt operemo šele tik pred uporabo. Če ga operemo vnaprej, se lahko zaradi vlage pospeši proces kvarjenja in listje začne gniti. Izjema je, če je ohrovt zelo umazan že ob nakupu. V tem primeru ga rahlo očistimo in dobro posušimo pred shranjevanjem, pri slednjem pa zelenjavo položimo na papirnate brisačke in tako preprečimo, da bi se v listih zadrževala vlaga. 

Najbolje je, da liste najprej ločimo od stebla. Položimo jih v cedilo ali posodo s hladno vodo. Nato jih pod tekočo vodo dobro podrgnemo, da odstranimo umazanijo in pesek. Kodrasti listi potrebujejo posebno pozornost, saj se umazanija rada nabira v gubah. Če je ta trdovratna, liste za nekaj minut namočimo, v vodo pa za vsak liter dodamo približno pol skodelice kisa in nato dobro splaknemo s čisto vodo. Kis pomaga razgraditi trdovratne delce in uniči nekatere bakterije.

Nad grenkobo: masaža z oljem in soljo

Ker je kodrolistni ohrovt lahko precej grenkega okusa, priporočamo še, da se slednjega znebite s posebno tehniko. Za zmanjšanje grenkobe liste pred uporabo zmasiramo z nekaj kapljicami oljčnega olja in ščepcem soli. To velja še posebej dosledno storiti takrat, ko pripravljamo solate in imamo ohrovt namen postreči v sveži obliki.

Priporočamo še: To je zelenjava, ki je boljša, ko pomrzne

Datum Objave: 3.12.2024 ob 09:12

Več iz te teme:

ohrovtkodrolistni ohrovtnasvet

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.