Odprta Kuhinja

Tako preprosto rešimo zažgano ponev bez drgnjenja

Zažgana ponev še ni za v smeti. (Foto: Larisa Stefanuyk/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Se vam je pri kuhanju pripetila nezgoda? Brez skrbi, zažgana ponev še ni za v smetnjak, ampak jo lahko rešimo v le nekaj hitrih potezah.

Kadar v naglici pripravljamo kosilo, se v trenutku nepozornosti rado kaj zalomi. Hitro lahko prismodimo vsebino ponve, pa naj bodo to rižota, omaka ali ocvrta jajca. V takšnih primerih se navadno malce pojezimo in nezadovoljno zavijamo z očmi, a na srečo se vse da rešiti. Še več, ponev lahko rešimo v le nekaj minutah.

Ker so ponve velikokrat premazane s teflonskim ali kakšnim drugim občutljivim premazom, moramo biti pri čiščenju pazljivi. Drgnjenje zato odsvetujemo, namesto tega bomo izvedli trik, s katerim bomo zažgane ostanke s podlage odstranili, ne da bi tvegali mehanske poškodbe in praske. Reševanje ponve bomo tako zaupali kemijskim in fizikalnim sposobnostim sode bikarbone, limone in štedilnika. 

Postopek je čisto preprost. Zažgano ponev najprej napolnimo z vodo in vanjo stresemo nekaj žlic sode bikarbone ter dodamo sok polovice limone. Njene ostanke lahko prav tako odložimo kar v raztopino, saj bodo tudi eterična olja lupine delovala nam v prid. Nato vključimo štedilnik in vse skupaj segrejemo, da vsebina ponve začne brbotati. 

Poprimemo za silikonsko spatulo ter z njo previdno podrezamo po dnu ponve, kot da bi mešali omako. Zažgani ostanki bodo začeli odstopati in bodo priplavali na površje. Umazano brozgo iz ponve nato previdno odlijemo, ponev pa speremo pod tekočo vodo in jo nato pomijemo še z detergentom za posodo. Voila, situacijo smo rešili tako hitro, da niti časa za slabo voljo ni bilo, kajne?

image_alt
Od zdaj naprej bomo pekače čistili le še takole

Onaplus.si: Pravilno ločevanje odpadkov: Še vedno napačno odlagamo robčke in papirnate brisačke

Datum Objave: 13.2.2024 ob 05:02

Več iz te teme:

ponevtriki in namigičiščenje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.