Odprta Kuhinja

Tako se boste znebili madežev kurkume in karija

Odpri galerijo
A+   A-
Indijski rumeni začimbi, ki ju sicer obožujemo, načenjata živce, ko poskušamo odstraniti njune madeže.Pravzaprav je kurkuma tudi sestavina karija, ki je mešanica začimb. A v družbi kardamoma, kumine, gorčičnih zrn, kajenskega popra in drugih se zna izjemno trmasto zažreti v kuhinjske površine in rumene madeže le s težavo odstranimo s pulta, krožnikov in vseh drugih žrtev, ki so prišle v kontakt z njimi.

Skratka, naj vas rumeni madeži ne odvrnejo od uporabe teh rumenih začimb, saj so sicer nadvse zdrave in okusne. Samo pomislite, kako močno se prileže kari s kokosovim mlekom ali pa kurkumina rižota! Gotovo se jim ne bomo odpovedali zaradi nekaj rumenih pik na pultu.

No, pik in madežev se bomo vsekakor znebili, zato smo se odločili, da vam spodaj postrežemo z nasveti in ukrepi, po katerih je potrebno poseči, kadar opazimo rumene lise.

Kuhinjski pult


Če ste omako, ki vsebuje kurkumo, polili po pultu, se lahko nad njo spravite na različne načine. Seveda obstaja kar nekaj agresivnih čistil, ki vam bodo gotovo v pomoč, a če bi se njihovi uporabi raje izognili, priporočamo, da se madežev lotite z okolju prijazno limono. Primešali ji bomo še dve žlici sode bikarbone, da naredimo pasto in z njeno pomočjo s pulta odpravili madeže. Če si ne želite drgniti po pultu, pa obstaja še ena na daljši rok učinkujoča metoda. Ignoranca! Omako preprosto obrišete s pulta, na svoj način, kakor običajno čistite kuhinjske površine. Bledikast rumen madež pa pustite, saj bo sčasoma zbledel. Če nanj sveti sončna svetloba, bo to še toliko hitreje!

Oblačila in prt


Če se z rumenimi začimbami umažete vi oziroma je rumene madeže ubranila vaša bela srajca, se jih znebite tako, da umazani del za eno uro namočite v beli kis. Če je madež tako trdovraten, da ga ne odstrani niti ta, pa po njem podrgnite še z belilno zobno pasto. Nato pa naj srajca seveda roma v pralni stroj.

Posoda


Če pa ste s karijevo omako zaznamovali belo skodelico brez glazure ali pa plastično posodo, vam žal ne moremo pomagati na okolju prijazen način. V tem primeru bo madeže iz plastike ali keramike odstranilo le belilo. Uporabite ga tako, da v korito natočite obilico vroče vode ter vanj dodate nekaj zamaškov tega sredstva. Posodo nato namočite v takšno kopel in pustite, da se namaka čez noč.
Preberite še: To morate nujno vedeti, preden uporabite suhi kvas

Fotografija: Getty Images
Datum Objave: 10.3.2020 ob 15:03

Več iz te teme:

karikurkumamadež

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.