Odprta Kuhinja

Tako se lahko znajdete, ko vam zmanjka tablet za pomivalni stroj

Fotografija: Olena Ivanova/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Ne, to še ne pomeni, da bo posodo treba pomiti ročno.


Pomivalni stroj nam prihrani kar nekaj časa. Strojno pomivanje posode pa je v večini gospodinjstev postalo nekaj samoumevnega. No, vsaj dokler se stroj ne pokvari ali pa nam zmanjka praška oziroma tablet zanj. Takrat se kar hitro spomnimo, kako pomemben član našega gospodinjstva je.

Recimo, da se vam to zgodi ravno na nedeljo, ko so vse trgovine zaprte. Da vam je zmanjkalo sredstva za strojno pomivanje, ugotovite ravno po obilnem družinskem kosilu. Umazanih je za celo goro krožnikov. Loncev pa je toliko, da bi stroj lahko z njimi napolnili v dveh izmenah. Da bi se posodo lotili pomivati ročno, ste prijetno siti, preveč leni, in če je le mogoče, želite najti bolj udobno rešitev. Ali obstaja?


Posode seveda ne bomo puščali v koritu do naslednjega dne, ko se trgovine ponovno odprejo, kajne? Umazanija bi se nanje zasušila, prav tako pa ne maramo pogleda na umazano kuhinjo. Za takšne primere obstaja boljša rešitev, pravi Babs, priljubljena gospodinja, ki na družbenih omrežjih rada deli takšne in drugačne nasvete, ki pridejo prav v kuhinji in širše. V svoji rubriki, ki jo imenuje Materinski nasvet, je namreč predstavila alternativo za pomivalni prašek ali tableto, s katero lahko rešite zgoraj opisano nedeljsko zagato.

Bolj izjema kot pravilo


Barbs svetuje, da prostorček, ki je v pomivalcu namenjen tableti, napolnite z žličko detergenta za ročno pomivanje posode, zraven pa stresete še tri žlice sode bikarbone. Vse ostalo naredite kot običajno in stroj se bo brez težav spopadel z goro umazane posode.

Nekateri strokovnjaki prakso sicer odsvetujejo, saj detergenti za strojno pomivanje posode vsebujejo sredstva, ki pomivalcu pomagajo izpirati prašek s posode, mehčajo vodo in podobno. Prav tako se lahko zgodi, da se detergent za ročno pomivanje posode v stroju preveč speni in povzroči škodo ali pa pena prodre celo izven njega. Zato naj nasvet gospodinje Babs ne postane ideja za redno menjavo sredstva za pomivanje. V pomoč naj bo striktno le za izredne razmere, takrat pa pazite, da detergenta za posodo dodate res v majhni količini, da vam mehurčki ne bi povzročali sivih las.
Preberite še: Najboljši domači kečap, ki so ga odobrili tudi najmlajši (poenostavljen recept)

Fotografija: Olena Ivanova/Getty Images
Datum Objave: 12.9.2022 ob 08:09

Več iz te teme:

soda bikarbonapomivalni stroj

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja