Odprta Kuhinja

Tako se pripravi sončnico na žaru

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Ne predstavljamo si, da bi jo jedli. To bi bila ena tistih »čudnih« jedi, ki jih pokušajo le posebneži. A pri njej lahko izkoristimo tudi tisto, česar nismo navajeni.


Govorim o navadni sončnici, Helianthus annuus. Uporabimo lahko skoraj vse njene dele. Prvi pridejo na vrsto mladi listi in stebla – ki pa jih večinoma pustimo pri miru, da se rastlina razvije in odraste.

Juhe, omake, vlaganje


Mlada stebla in liste kot dodatek lahko zrežemo v juhe in omake. Sledijo sončnični popki. Vlagamo jih v kis ali olje in jih ponudimo kot prilogo. Jelena de Belder Kovačič je v svoji knjigi Okus po cvetju zapisala recept, kako popke blanširamo v mešanici kisa, vode in začimb.

Žar


Naslednja so uporabna še nedozorela socvetja. Na spletu so priljubljena pečena v pečici ali na žaru. Velika socvetja, katerih nedozorela semena so še svetle barve, najprej očistimo cvetnih listkov. Najbolj enostavno je nato cvetove pomazati z oljem, natreti s česnom in jih speči v pečici, nato pa obrati kot koruzo. Nekateri jih tudi cvrejo v olju ali celo narežejo na trakove in zapečejo kot nekakšna rebrca. V vseh primerih dobimo presenetljivo okusno jed in koristno uporabimo rastlino, za katero nismo vedeli, da je užitna, razen semen seveda. Zdaj je odličen čas za sončnice.

Dekoracija


Rumene cvetne liste sončnic imamo radi za dekoracijo jedi. Uporabni so tudi v kuhanih in pečenih jedeh, saj se rumena barva delno ohrani tudi pri toplotni obdelavi.
Priporočamo še: Tedenski jedilnik: božanska kosila z veliko poletne zelenjave

Nasovna fotografija: paprikaworks/Getty Images
Datum Objave: 7.8.2023 ob 07:08

Več iz te teme:

sončnicedivje rastlinejedilno cvetje

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.