Odprta Kuhinja

Tako shranite pomaranče in mandarine, da bodo ostale sveže

Alinakho&Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Tradicionalno jih za darilo prinesejo dobri decembrski možje, v resnici pa v pomarančah in mandarinah uživamo celo leto.


Hruške, jabolka in slive v pesmi pripisujemo jeseni, ko beseda teče o pomarančah in drugih citrusih, pa navadno prej pomislimo na zimo. Kakopak, v tem letnem času, ko kljubujemo največ nadležnim virusom, podpora vitamina C, ki ga najdemo v teh oranžnih, rumenih in celo rožnatih sadežih, pride še kako prav. Prav tako je zimski čas del leta, ko je to sadje v sezoni.

Seveda večina pomaranč, limon, mandarin, grenivk (in še bi lahko naštevali), ki jih zaužijemo pri nas, ne zraste v Sloveniji. K nam pridejo iz nekoliko bolj južnih predelov Evrope in drugih koncev sveta. Zavoljo »priročnega« pakiranja, za katerega je poskrbela že narava, lahko namreč potujejo precej daleč, ne da bi se citrusi pokvarili in poškodovali. Zaradi debele lupine tudi dolgo držijo, zato jih lahko hranimo kar nekaj časa.

A kljub usnju podobni koži tudi citrusi ne trajajo večno. Gotovo ste že opazili, da so pomaranče, mandarine in drugi agrumi nagnjeni predvsem k plesni, če so potolčeni ali drugače poškodovani, pa začnejo gniti. Seveda si jih želimo čim dlje obdržati sveže in užitne, zato se pogosto znajdemo v dilemi, kako jih shraniti, da bi jim podaljšali rok trajanja. Želimo poskrbeti, da njihova sredica ostane sočna in se ne posuši. Pogosto jih zaradi lepega videza in živih barv hranimo kar v skledi na kuhinjski mizi ali pultu. Pa je to res dobra ideja?

Pult,  hladilnik ali balkon?


Z estetskega vidika, zagotovo, sicer pa citrusi pri sobni temperaturi ne bodo zdržali dolgo. Sploh, če smo zrele zložili v očem prijeten kup, kjer zrak ne kroži najbolje. Če imamo pomaranče in mandarine namen porabiti v naslednjih nekaj (do treh) dneh, lahko počakajo zunaj hladilnika. Sicer pa priporočamo, da jih hranite na hladnem. Želimo si namreč ohraniti njihovo sočnost, zato je najbolje, da jih po prihodu iz trgovine zložimo v hladilnik. Najbolj primerna temperatura za shranjevanje citrusov se namreč giblje med 5 in 8 stopinjami Celzija. Pozimi jih velikokrat hranimo tudi na balkonu, a je hladilnik, kjer je temperatura bolj stabilna, primernejša izbira.

Prav tako ni priporočeno, da pomaranče in mandarine operete, ko jih prinesete iz trgovine. Vsaj z vidika shranjevanja ne. Odete so namreč v plast škropiva, ki učinkuje kot konzervans. Neoprane bodo tako držale dlje, vseeno pa bodite pri rokovanju z njimi vedno dosledni z umivanjem rok. Če so citrusi pakirani v vrečki, jih po prihodu domov vzemite iz nje, saj jim boste na ta način zagotovili boljšo cirkulacijo zraka. V hladilniku lahko tako počakajo tudi po več tednov, celo do dveh mesecev, sploh, če jih vsake toliko malce obrnete in preložite.

In ko smo ravno pri pomarančah: ali veste, kako že v trgovini vidimo, da niso pokvarjene? Plesen na površini je seveda jasen znak, da nekaj ni v redu, prav tako vidno gnili deli sadeža. Sicer pa mora biti oranžna krogla, ko jo primemo v roke, primerno težka in ne gumijasta, ko jo malce stisnemo. Prav tako mora biti značilen citrusni vonj čim bolj močan in svež. Če ga ni, lahko skoraj stavimo, da bo v notranjosti pomaranča suha ali kako drugače neužitna.
Preberite še: Tako brez posebne naprave vakuumsko zatesnite vrečko za shranjevanje živil

Fotografija: Alinakho&Getty Images
Datum Objave: 10.1.2023 ob 08:01

Več iz te teme:

pomarančelimoneshranjevanjecitrusimandarine

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.