Odprta Kuhinja

Tega nikakor ne smete početi s papirnatimi brisačkami

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Papirnate brisačke nam v kuhinji marsikdaj pridejo prav, a včasih po njih ni najbolj pametno poseči.


Ste med tistimi, ki za vsako malenkost uporabijo papirnate brisače? Žal vas moramo razočarati, da to ni najbolj pametno. Ta kuhinjski pripomoček ni trajnostno naravnan, saj za njegovo izdelavo porabijo kar nekaj zemeljskih virov, tako proizvodnja kot potrošnja pa za seboj puščata velik ogljični odtis. Skratka, lahko si predstavljate, da ni prav nič, kar kupimo in po le eni uporabi zavržemo, najbolj prijazno do našega planeta. A včasih se uporabi papirnatih brisačk težko upremo. Skoraj vsako gospodinjstvo jih ima na zalogi, saj so nadvse praktične in priročne ter nam v kuhinji pridejo prav v marsikateri situaciji. A nekaterih stvari z njimi vsekakor ne velja početi. Da bomo čim bolj ekološki, odgovorni, pa tudi, da doma preprečimo kakšno manjšo nevšečnost, jih naštevamo spodaj.

Uporabljajte jih le v nujnih primerih


Samo v ZDA letno porabijo 285.615 ton papirnatih brisačk. Za proizvodnjo ene tone podrejo 17 dreves in porabijo kar dobrih 90.000 litrov vode. Pri teh številkah se velja zamisliti in po brisačkah zato poseči le v nujnih primerih. Če je le mogoče, namesto njih uporabite krpo iz tekstila, ki jo boste lahko ponovno uporabili. Za suho in mokro brisanje površin ter čiščenje kuhinjskega pulta res ni treba trgati papirnatih brisačk.

Ne pretiravajte z njihovim številom


Tudi takrat, ko se odločite, da jih boste uporabili, ne pretiravajte s številom odtrganih kosov. Na primer, da jih natrgate na krožnik, da boste nanje zložili sveže ocvrte piščančje fileje. Težko si predstavljamo, da bi se v takšnem primeru bolje obnesel katerikoli kuhinjski pripomoček, a vseeno, bodimo zmerni. Dve do tri brisačke bodo dovolj, da popijejo kar lepo količino olja, zato z njihovo porabo nikar ne pretiravajte.

Z njimi ne čistite grobih površin


Papir se bo na grobih površinah le strgal, scufal in za seboj pustil nered. V takšnih primerih raje posezite po tekstilu.

Čiščenje elektronskih naprav, očal in steklenih površin


Tudi za čiščenje stekel papirnate brisačke ne bodo najboljša izbira. Ob stiku z vlago se namreč zmehčajo in na površinah začnejo puščati sledi. Pri steklenih površinah si seveda želimo, da bi bile popolnoma prozorne in puščanje sledi gotovo ni nekaj, kar bi bilo zaželeno s strani materiala, s katerim jih čistimo. Krpe iz mikrovlaken bodo v takih primerih veliko bolj pametna izbira.

Ne sodijo v straniščno školjko


Če se je v stanovanju polulal kužek in ste za njim počistili s papirnatimi brisačkami, se obvezno izognite skušnjavi, da bi jih zabrisali v straniščno školjko. Že res, da bi se posledic nesreče radi čim bolj elegantno znebili, a s takšnim početjem si na dolgi rok ne boste naredili nobene usluge. Kaj kmalu se bo stranišče zamašilo in samo pomislite, koliko papirnatih brisačk bi potrebovali šele v primeru, da sanirate posledice takšne katastrofe!
Preberite še: To morate narediti, preden zelenjavo potisnete v pečico

Fotografija: Inna Dodor/Getty Images
Datum Objave: 26.1.2022 ob 08:01

Več iz te teme:

krpepapirnate brisačkepapirnate brisače

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja