Odprta Kuhinja

To je ključna napaka, ki jo počnete pri mariniranju mesa

ni podpisa
Odpri galerijo
A+   A-
Meso je že samo po sebi zelo okusno, velikokrat pa je lahko še boljše, če ga mariniramo.


Meso radi obogatimo s takšnimi in drugačnimi marinadami. Ko ga premažemo ali namočimo v olju, jogurtu, limonovem soku ali drugih dobrotah, zmehčamo mišična vlakna, hkrati pa mu dodamo aromatičen okus. Mariniranje je nadvse preprost kulinarični postopek. Zmešamo sestavine (osnovne so olje, sol, sladkor in kislina) in jih dodamo k mesu. Malo stvari gre lahko narobe, kljub temu pa veliko ljudi pri tem opravilu dela zelo veliko napako. In da je ne bi ponavljali še vi, vas spodaj opozarjamo nanjo.
Priporočamo: Marinada za piščanca iz kisa od kumaric je pravo odkritje

Predolgo mariniranje


Največja napaka, ki jo lahko zagrešite pri mariniranju mesa (poleg tega, da za marinado izberete res čudne sestavine) je ta, da meso predolgo pustite v kopeli. Seveda razumemo, zakaj se vam zdi, da s predolgim mariniranjem mesa ne morete zgrešiti. Nekaj ur namakanja pusti večji učinek kot le nekaj deset minut. Dlje, ko bo meso tako obdano v okusnih sestavinah, boljše bo, kajne? Napaka. Dosegli bomo popolnoma nasprotni učinek, kot bi si ga želeli.

Da bo meso bolj okusno, če ga na primer v nedeljo namočimo v marinado in v hladilniku shranimo do srede, ne drži. Tekstura piščanca govedine ali svinjine bo namreč postala premehka in celo kašasta. Mesno nam tako ne bo šlo v slast, ne glede na to, ali ga bomo pripravili v omaki, rižoti ali pa le popekli na žaru. Pri marinadi je namreč pomemben tudi čas, ki ga meso preživi v njej. Veste, kaj je optimalno?

Koliko časa?


Če boste meso v marinado namočili za dan oziroma 24 ur, ne morete zgrešiti. Nikar pa ga v njej ne pustite dlje. Še najbolje bo, če ga marinirate 12 ur, sploh, če ste ga narezali na manjše koščke. Ta čas bo ravno pravšnji, da se meso dodobra zmehča in navzame vseh okusov marinade. Če pa želite sestavine za jed pripraviti že prej in bi vseeno radi s pripravo sredinega kosila začeli že v nedeljo, potem marinirano meso raje shranite v zamrzovalniku. Takoj, ko ga marinirate, ga shranite na hladno in odtalite 12 ur pred tem, ko ga boste želeli pripraviti.
Preberite še: Nov recept za krompir, ki obljublja najbolj hrustljavo skorjo

Fotografija: Elenathewise/Getty Images
Datum Objave: 18.1.2022 ob 07:01

Več iz te teme:

mesomarinadamariniranje

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.