Odprta Kuhinja

To je kuharska knjiga o Istri, ki jo priporoča Nigella Lawson

Ko smo te dni zajadrali na spletno stran kuharske dame Nigelle Lawson, smo med kuharskimi knjigami opazili nekaj znanega.
Med kuharicami, ki jih slavna Nigella priporoča v branje, je knjiga Istra, ki jo je napisala Paola Bacchia. In naravnost veseli smo, da smo, še preden je knjiga izšla, predstavili njeno zgodbo.

Na hitro: Paola Bacchia je bila rojena v Avstraliji, kamor sta njena starša pripotovala iz Evrope. Točneje: oče je bil po rodu iz Istre, iz Pulja, mama je izhajala Benečije. Ker je oboje zelo blizu Sloveniji in ker je Paola še danes naravnost zaljubljena v kulinarično dediščino svojih staršev, je Istro že v podnaslovu opisala z besedami: »Skrito srce Italije, Slovenije in Hrvaške.«
Preberite tudi: 3 fantastični recepti iz nove kuharice Nigelle Lawson

Knjiga, ki je izšla ravno te dni, se je tako brž znašla na kuharski polici slavne britanske kuharice, ki med drugim pravi, da je Istra prava noviteta. A medtem ko Nigella Lawson lego Istre opiše bolj geografsko, rekoč, da je polotok, umeščen med Tržaški in Kvarnerski zaliv, stori Paola Bacchia to bolj poetsko. Na tem mestu Nigella tudi citira avtorico iz Avstralije, ki med drugim zapiše, da je Istra kraj, kjer se združijo Italija, Slovenija, Avstrija in Hrvaška.Slavna britanska kuharica nato omeni še košček sodobne istrske zgodovine ter prehajanje Istre iz enih v druge roke, nato pa ugotovi, da je ta »veličastna knjiga polna informacij in zares osebnih pogledov na hrano, ki jo zaznamuje vpliv Severne Italije, hkrati pa je v njej čutiti okuse avstro-ogrskega cesarstva. Točno tako hrano imam rada.«

Nadalje Nigella naniza nekaj jedi, omenjenih v knjigi: lečino juho z ječmenom, lešnikove piškote (postrežene s kozarcem malvazije, čeprav bi šli krasno tudi s šerijem), po italijansko zavito verzijo liptaverja ter fuže z grahom paradižniki in cimetom.

Tu se naštevanje ne konča, kajti Nigella omeni še črne njoke s kalamari, rižoto s školjkami, privlačen štrudelj z zelenjem in krompirjem, kot tudi mandljevo-kavno in čokoladno-višnjevo torto, palačinke ter po Istri (ter malo tudi po prihajajoči zimi) dišečo enolončnico. To Paola Bacchia pripravi iz ohrovta in krompirja, zraven pa doda še slanino, klobaso in mleto kumino.

Naslovna fotografija: J. P. Masclet iz knjige Pri moji mizi
Datum Objave: 28.10.2021 ob 07:10

Več iz te teme:

knjigaNigella LawsonIstraPaola Bacchia

Naročite se na e-novice:

Špela Ankele
Špela AnkeleNovinarka in Kranjčanka. Obožujem gorenjske hribe in pisateljico Isabel Allende. Podnevi pišem, fotografiram in kuham, zvečer berem (kuharske) knjige.