Odprta Kuhinja

To naredite s šparglji, da bodo imeli več okusa

Fotografija: ASIFE/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
Sezona špargljev je tu in pripravimo jih lahko na tisoč in en način. Kako pa iz njih izvabimo kar največ okusa?


Na našem portalu ste lahko našli že kar nekaj idej, kako v teh dneh pripraviti slastne spomladanske šparglje. Od juhic rižot, do zelenih žepkov, zvitkov ... Lahko pa jih kot prilogo enostavno le popečemo. V pečici, ponvi ali na žaru. V vsakem primeru si seveda želimo, da bi te zelene vršičke čim bolj okušali. Zato vam spodaj strežemo z drobnim nasvetom, kaj narediti, še preden jih postavimo na vročino.

Trik je v mariniranju. Tako kot meso lahko mariniramo tudi zelenjavo. Zato jih bomo, preden šparglje položimo na žar, ponev ali v pečico, najprej za nekaj časa namočili v slanico. Soljena voda pravzaprav ni marinada, bo pa namakanje v njej ojačalo naravno prisotne špargljeve arome. Hkrati bomo na ta način zelena stebelca tudi zmehčali, zato opozarjamo, da se bodo pekla malce manj časa, kot sicer.

Slanica za močnejši okus


Kako pripraviti slanico? V razmerju 1:8, seveda v premoči vode. Četrtina lončka soli, raztopljena v dveh lončkih vode, bo odlična mešanica, seveda pa količino tekočine prilagodite številu špargljev. Pomembno je, da so vsi potopljeni pod gladino vode. Pred tem v stebelca z vilicami naredite nekaj lukenj, da bo zelenjava slanico lažje vpila. Vse skupaj pustite, da se namaka približno 45 minut do ene ure. Preden začnete s peko, pa šparglje osušite s papirnatimi brisačkami.

Seveda razumemo, da gre za precej dolgotrajen proces, do katerega bo marsikdo malce skeptičen ter energijo in čas za takšno predpripravo raje namenil mesnim jedem. Zato naj vas pomirimo, da lahko šparglje po nasvetu Neli Selan, naše kulinarične svetovalke, ko se znajdemo v dilemi, solimo tudi po toplotni obdelavi. S soljo jih potresemo še tople, to pa lahko storimo tudi z zelenjavo, ki jo po peki pogosto slečemo, na primer jajčevce in paprike.
Preberite še: Golaž, kot ga še ne poznate

Fotografija: ASIFE/Getty Images
Datum Objave: 9.5.2023 ob 06:05

Več iz te teme:

špargljislanica

Naročite se na e-novice:

Eva Natlačen
Eva NatlačenKuhinja je zame prostor, kjer se med kuhanjem lahko popolnoma sprostim in odklopim od sveta, obenem pa odlična kulisa za sproščeno druženje.