Odprta Kuhinja

To pijte, če vas muči dolgotrajen kašelj

Slez pijte, če vas muči dolgotrajen kašelj (Foto: byryo/Getty Images)
Odpri galerijo
A+   A-
Zdaj je čas za slez, rastlino, ki krepi sluznice in bo lahko koristila velikemu številu bralcev.

Kopljemo ga sredi zime, torej je zdaj idealni čas za navadni slez, Altea officinalis. Slez je osnova za tiste, ki vas muči dolgotrajen kašelj. Pomaga na več načinov – pomirja kašelj, olajša izkašljevanje in ščiti sluznico. Poleg tega je osnova za vse, ki jih pestijo težave s sluznico želodca, dvanajsternika in črevesja. Če imate stresno službo ali neurejeno prehrano, bo vsaj malo prevesil tehtnico na stran zdrave sluznice.

Namakanje v vodi

Sleza ne pripravljamo kot navaden čaj, ampak ga namakamo v hladni vodi. Temu pravimo hladni namok. Žličko sleza zmešamo z 2 dl vode. Sama ga namakam kar v treh vodah. Že v eni uri se v vodo izloči sluz, v kateri so številni polisaharidi, ki delujejo kot zdravilne učinkovine. Ko odcedim prvo vodo, slez namakam še drugič, navadno nekaj ur, da se izloči čim več sluzi. Tretjič pa ga prevrem, s čimer nekaj sluzi zaradi visokih temperatur razpade, a se vseeno izloči še preostanek, ki s hladnim namokom ni bil dosegljiv, tako da je tudi tak pripravek zdravilen.

Posušen slez

Posušen slez lahko kupimo v vsaki lekarni in v veliko trgovinah. Najlažje pa ga je kar nakopati s svojega vrta, tu in tam. Od nekdaj je bila to rastlina, ki so jo imeli posajeno na vsakem vrtu – ker je tako koristna, ker nam tako narekuje tradicija, pa tudi sama je neproblematična in se po vrtu razsadi kar sama. Korenine uporabljamo sveže ali jih narežemo na koščke, posušimo in shranimo za domačo lekarno.

Priporočamo še: Pasulj Steva Karapandže, kuharske legende iz časa Jugoslavije

Datum Objave: 23.1.2024 ob 07:01

Več iz te teme:

sleznabiralništvokašeljsluznica

Naročite se na e-novice:

Katja Rebolj
Dr. Katja ReboljNabiralka, avtorica dveh knjižnic uspešnic in popularnih nabiralniških tečajev.Divje rastline, pleveli in cvetje so del naše vsakdanje kuhinje. Pa tudi petje, glasba in nekaj športa.