Odprta Kuhinja

To so sestavine, ki jih ne bi smeli pospraviti v hladilnik

Odpri galerijo
A+   A-
V pasji vročini sveže sadje in zelenjava hitro ovenita, a če ju pravilno shranimo, ohranita svežino več dni, morda celo teden ali več.


Tistim srečnežem, ki zelenjavo in sadje pridelujejo na svojem vrtu, se s problemom shranjevanja svežih vrtnin za sprotno uporabo ni treba ubadati. Vsak dan stopijo na vrt in izberejo sestavine za kosilo. Mnogi pa seveda zelenjavo in sadje kupujejo in praktično je, če to storimo enkrat ali morda dvakrat na teden.

Da bodo vrtnine ostale sveže, jih je treba ustrezno shraniti, pri tem pa je naša prva misel hladilnik. Ta je resda izjemno uporaben, a vse, kar poberemo na vrtu, ne spada vanj. Mnoge vrtnine je namreč bolje shraniti v hladni kleti, ker jim je v hladilniku premrzlo, nekatere pa hranimo kar v kuhinji na pultu.

Kaj ni za v hladilnik


V hladilnik ne spadajo česen, čebula in paradižnik, nobene potrebe tudi ni, da bi tja dali krompir. Tudi kumare, bučke in paprika so lahko nekaj dni na sobni temperaturi.

V hladilniku hranimo na primer korenje, grah, stročji fižol in sveži fižol v zrnju, prav tako zelenolistno zelenjavo, kot sta špinača in blitva, pa kolerabico in seveda solatnice.

Za sadje velja, da nikoli ne dajemo v hladilnik banan, preostalo pa po potrebi. Jabolka so obstojna tudi pri višjih temperaturah, medtem ko je jagodičje bolje postaviti na hladno.

Vse, kar hranimo v kuhinji oziroma na sobni temperaturi, ponoči postavimo na balkon, saj bo nočni hlad dobro del tako denimo kumaram kot marelicam. Za prav vse, česar ne porabimo sproti, pa velja, da hranimo le zdrave, primerno zrele plodove oziroma zelenjavo. V hladilniku jih imamo v posebnem predalu, pri tem pa je pomembno, da jih med sabo ne mešamo kar vsevprek.

Posebnosti pri shranjevanju


Prav tako sadja in zelenjave ne peremo, preden ju damo v hladilnik, temveč tik pred uporabo. Nekatere vrste zelenjave, na primer solato, zavijemo v časopisni papir ali kuhinjske papirnate brisače, s katerimi obložimo tudi dno hladilnega predala. Papir bo popil odvečno vlago, ki bi povzročila gnitje ali plesnenje sveže zelenjave.

Sadežev in zelenjave ne tlačimo preveč skupaj, da bo lahko zrak prosto krožil med njimi. Gobe, ki jih ne porabimo takoj, pustimo v embalaži iz trgovine.

Če opazimo, da izgubljajo čvrstost, jih očistimo, narežemo na lističe in spravimo v zaprto posodo. Zdržale bodo še kak dan, dlje pa zagotovo ne.

Ne glede na to, kako dobre razmere za shranjevanje ustvarimo, pa svežega sadja in zelenjave ne kupujmo preveč na zalogo, za en teden bo več kot dovolj.
Besedilo: Alenka Kociper
Naslovna fotografija: AndreyPopov/Getty Images

Priporočamo še: Kuharske osnove z Neli in Leo: miške z bučkami – nevaren recept, kajti človek bi kar jedel in jedel
Datum Objave: 29.6.2023 ob 07:06

Več iz te teme:

hladilnikshranjevanje živilsadje in zelenjava

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja