Odprta Kuhinja

Trik, kako čistiti s kisom brez neprijetnega vonja

Fotografija: EKramar/Getty Images
Odpri galerijo
A+   A-
V želji, da bi bili do okolja čim bolj prijazni, poizkušamo kuhinjo čistiti z naravnimi čistili. A treba je priznati, da vonj po kisu res ni najbolj prijeten.


Mnoga čistila lahko velikokrat nadomestimo z naravnimi alternativami, ki jih najdemo v shrambah. Nasveti, kako se znebiti najrazličnejših madežev, vodnega kamna in neprijetnih vonjav kot super čistilo pogosto priporočajo kis. Tudi mi se strinjamo, da bi mu lahko pripisali kar najširši spekter čistilnih supermoči. V kuhinji ga pogosto uporabimo, kadar voda iz pipe ne teče več tako, kot bi morala. Kadar cvremo, nam v kozarcu ob štedilniku pomaga, da ozračja ne prežame vonj po zažganem olju. In še bi lahko naštevali primere, ko posežemo po kisu brez kulinaričnih namenov.

Kis in citrusi


A treba je priznati, da njegov vonj ni nič kaj prijeten. Marsikdo je nanj celo tako občutljiv, da si niti predstavlja ne, da bi ga namesto večnamenskega čistila lahko pršil po kuhinjskem pultu. Neprijetna težava, ki draži naše nosnice, sicer sčasoma izzveni, a če uporabimo majhno zvijačo, lahko poskrbimo, da bodo s kisom lahko čistili tudi tisti, ki se jim sicer že ob misli nanj obrne želodec.

Kis je tisti, ki nam pomaga, da lahko na povsem preprost način doma pripravimo univerzalno čistilo, s katerim lahko čistimo kuhinjo, okna, pa tudi marsikatere druge površine v našem domu. Izdelamo ga tako, da v dozirno posodo s pripadajočo razpršilko zmešamo polovico belega destiliranega kisa in polovico navadne vode. Nato pa se moramo le še znebiti nadležnega vonja. To storimo tako, da mešanici dodamo nekaj kapljic limonovega eteričnega olja. Najprej jih nakapajte 10, premešajte in nato raztopino povonjajte. Če še vedno zaznate kisel vonj, dodajte še kakšno. Uporabite lahko tudi kateri drug vonj, a svetujemo, da se držite citrusov, saj cvetlični ne bodo tako učinkoviti.

Čistilo imejte vedno na zalogi, saj se obnese na najrazličnejših površinah in je enako učinkovito kot tisto univerzalno, ki ga kupimo v trgovini. Občutek, da z njim ne škodimo okolju, pa nam ob čiščenju doda še dodatno zadoščenje.
Preberite še: To je razlog, zakaj bi morali v posodo s sadjem postaviti plutovinasti zamašek (navdušeni boste)

Fotografija: EKramar/Getty Images
Deloindom.si: To se zgodi, če v cvetlični lonec zakopljete celo jajce
Datum Objave: 23.5.2022 ob 07:05

Več iz te teme:

Naročite se na e-novice:

Odprta kuhinja
Odprta kuhinjaAvtor na portalu Odprta kuhinja