Trik, kako peči meso, da maščoba ne bo škropila po štedilniku
Sezona piknikov še kar traja, kljub temu pa tudi poleti mesa ne pečemo vedno na žaru. Včasih je hitreje in bolj praktično meso pripraviti kar na ponvi na štedilniku, seveda pa to od nas lahko zahteva tudi sam recept. V katerem koli primeru se navadno srečamo z isto težavo: Maščoba iz ponve, ki se greje nad vročino ognja, škropi na vse strani okoli štedilnika. In temu se seveda želimo izogniti.
Ne glede na to, ali meso pečemo na ponvi s premazom, ki ga pred peko ni treba preliti z maščobo, ali pa v ponev dodamo olje, se bo iz njega na vročini sprostila tekočina, ki bo škropila po kuhinji, zato bo čiščenje po kuhanju precej zoprno. A kot smo že omenili, se lahko temu izognemo s čisto preprostim trikom.
Lažje čiščenje, manj prijemanja
Vse, kar potrebujemo, je le papir za peko. Morda se vam zdi nenavadno, a v resnici ni uporaben le za peko v pečici. Uporabimo ga namreč lahko tudi takrat, ko hrano pripravljamo na štedilniku. Odtrgamo kos papirja, ki je nekoliko širši od premera ponve. Nato iz njega zmečkamo kepo, da se bo papir lepše prilagajal podlagi. Kepo poravnamo, nato pa jo položimo v ponev.
Za tem korakom vse naredimo popolnoma enako, kot bi naredili sicer, le da hrano pripravljamo v obloženi ponvi. Meso pečemo na papirju, maščoba, ki bo škropila naokoli, pa se bo prijela na papir za peko, ki štrli od robov. Prav tako se meso ne bo prijemalo na ponev in bo lažje tudi čiščenje same ponve po koncu priprave kosila.
V zgornjem videu sicer po praženju mesa nadaljujejo kar s pripravo omake, a ta korak raje odsvetujemo.